Ex -Yu

Hojs: EU da zatvori granice, migranti više nisu dobrodošli

Hojs: EU da zatvori granice, migranti više nisu dobrodošli
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Hojs: EU da zatvori granice, migranti više nisu dobrodošli

SARAJEVO - Evropska unija mora da zatvori spoljne granice kako bi odvratila migrante koji više nisu dobrodošli u bogati 27-člani blok, izjavio je danas slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, čija zemlja trenutno predsjedava EU.

"Vjerujem da spoljne granice moraju da budu obezbijeđene, čak i sa ogradama ako je potrebno", izjavio je Hojs, koji podržava inicijativu po kojoj EU treba da finansira izgradnju ograda na svojim spoljnim granicama, prenosi agencija Rojters.

Hojs je, na međunarodnoj konferenciji o migracijama u Sarajevu, rekao da su evropski ministri unutrašnjih poslova u proteklom periodu bili zaokupljeni pandemijom virusa korona, migrantskom krizom na bjelorusko-poljskoj granici i padom vlade u Avganistanu.

"Sva tri pitanja su dodatno doprinijela povećanju broja ilegalnih migranata koji se kreću ka Evropi i Balkanu, destabilizujući Evropsku uniju", poručio je Hojs novinarima.

On je uporedio sadašnju situaciju s prilivom izbjeglica i migranata 2015. godine, kada je EU prihvatila oko milion ljudi koji bježe od rata u Siriji, ali je rekao da sada postoji velika razlika, a to je da više nema rečenice "Izbjeglice su dobrodošle".

Prema njegovim riječima, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko vodi "hibridni rat", a EU neće dozvoliti nikome da koristi migrante u političke svrhe.

Hojs je rekao da razgovori s Lukašenkom još nisu dali vidljive rezultate, ali vjeruje da će kriza biti gotova na proljeće kada Poljska završi proces zatvaranja svojih granica.

Evropske zemlje optužuju Bjelorusiju da je dovezla hiljade migranata sa Bliskog istoka i podržala ih u pokušaju da ilegalno pređu granicu.

Bjelorusija poriče da je podstakla krizu, ali tvrdi da može da pomogne u njenom rješavanju ako EU ukine sankcije Minsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije