Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Holandija izručila Hrvatskoj osuđenog ratnog zločinca iz Široke Kule

Holandija izručila Hrvatskoj osuđenog ratnog zločinca iz Široke Kule
Foto: Ilustracija | Holandija izručila Hrvatskoj osuđenog ratnog zločinca iz Široke Kule
Fena

ZAGREB - Policijski službenici Ravnateljstva policije predali su u srijedu zatvoru u Zagrebu holandskog državljanina Milorada Baraća (53) koji je izručen Hrvatskoj iz Holandije zbog ratnog zločina na području Gospića 1991., za što je presudom gospićkog Županijskog suda osuđen na 15 godina zatvora.

Barać, za kojeg je policija saopštila samo incijale, predan je Hrvatskoj iz Amsterdama temeljem raspisanog Evropskog naloga za hapšenje Županijskog suda u Karlovcu iz 2017. zbog počinjenja krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Presudom Županijskog suda u Gospiću od 16. juna 1994. Barać je u odsutnosti proglašen krivim što je tokom septembra i oktobra 1991. u Širokoj Kuli kao pripadnik četničkih formacija i milicije tzv. SAO Krajine iz automatskog pješačkog naoružanja pucao po civilnim objektima, ograničavao kretanje civilnom stanovništvu, a 13. oktobra 1991. zapaljivom tromblonskom minom zapalio kuću u podrumu Dane Oreškovića u kojoj su se nalazili civili. Barać je pritom pucao po civilima, pri čemu je ubijeno osam civila, od toga sedam žena.

Zbog počinjenog ratnog zočina gospićki sud je Baraća, zajedno s Dušanom Uzelcem, Draganom Uzelcem i Dane Serdarom, osudio na 15 godina zatvora, dok su Nikola Zagorac, Miroslav Serdar i Dragan Vunjak osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, prenosi Hina.

Rješenjem Županijskog suda u Gospiću od 13. februara 2004. dopuštena je obnova postupka u dijelu koji se odnosio na optuženog Danu Serdara. Presudom gospićkog Županijskog suda ranija presuda stavljena je izvan snage te je Serdar oslobođen optužbe.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije