Ex -Yu

Hrvat "mozak" velike pljačke vrijednih slika?

Hrvat "mozak" velike pljačke vrijednih slika?
Foto: N.N. | Hrvat "mozak" velike pljačke vrijednih slika?

RIM - Italijanska policija i dalje slaže "mozaik" oko velike pljačke umjetničkih slika koja se dogodila u aprilu prošle godine u Monci kada su nestale slike "Svete porodice", ulje na platnu flamanskog slikara Petera Paula Rubensa i Renoarove "Djevojke na travnjaku".

Slike su procijenjene na oko 26 miliona evra.

Italijanski karabinjeri uhvatili su pet osoba, među njima i jednog Hrvata, za kojeg sumnjaju da je bio "mozak cijele operacije". Riječ je o Nenadu Jovanoviću (44), koji prebavilište ima u Trezanu, piše "Koriere dela Sera". Jovanović je imao izraelski pasoš, a predstavljao se kao Samuel Abraham Levi Graham, rabin i izraelski diplomata.

Cijela operacija bila je dobro organizovana, a Jovanović i njegovi pomagači imali su jasno definisane uloge i zadatke, tvrdi Silvia Pasini, istražni sudija.

Osim Jovanovića privedeni su i braća Roko (52) i Frančesko C. (49), rodom iz Kalabrije, a sud je naredio kućni pritvor i za G.G. (62) i C.G. (32), oca i sina koji žive u pokrajini gdje se pljačka i odigrala. Ono što istražitelji još uvijek nisu otkrili jeste ko zapravo stoji iza cijele operacije, jer teško je povjerovati da je Jovanović sam mogao organizovati ovako zahtijevnu pljačku.

Neko je morao da mu pruži logističku podršku, neko ga je slao u konzularne kancelarije u kojima je i našao ''plijen''. Istražitelji su pratili čovjeka koji posjeduje dvije galerije, jednu na Sardiniji i drugu u Fulam Rodu u Londonu, i nudio je na prodaju Renoara kolegi iz Pijemonta. Tu u priču ulazi "rabin" koji je bio zainteresovan za kupovinu "dijamanata i slika", prenosi Jutarnji list.

Zanimanje je potvrđeno nakon prvog telefonskog poziva, nakon čega slijedi prvi sastanak u Sporting Klubu Milana 2, kako bi se definisali obrisi dogovora. Prodajna cijena, na kraju tog razgovora, postavljena je na iznos od 26 miliona evra, a sam "rabin" morao je utvrditi mjesto za sklapanje ugovora. On je odabrao sjedište počasnog albanskog konzulata u Brianzi.

Prodavac se predstavio sa dvije slike, zatvorene u drvene kutije, a kao kupci su se pojavili "rabin" Jovanović i još jedna osoba. Pod izgovorom da žele da provjere autentičnost djela, Jovanović i pomagač uspjeli su da uzmu slike od prodavca, a "rabin" se tada pretvara u akcionog junaka u sceni kakve se ne bi postidio ni Džejms Bond.

Daljinskim upravljačem otvara vrata rezidencije i bježi prema kamionu gdje su ga čekali pomagači, potom uskače u vozilo i pred zaprepašćenim prodavcima nestaje u daljini. Prodavci su tada pokušali da ga uhvate, ali neuspješno, navodi Blic.

Iako su Jovanović i njegovi pomagači uhvaćeni, policija još nije uspjela da pronađe sama vrijedna umjetnička djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije