Ex -Yu

Hrvati u Zambiji preuzeli djecu, nisu stigli na let

Hrvati u Zambiji preuzeli djecu, nisu stigli na let
Foto: Pixsell/Staf Media Consultancy | Hrvati u Zambiji preuzeli djecu, nisu stigli na let

Hrvatski državljani koji su na suđenju u Zambiji oslobođeni optužbe za trgovinu ljudima napokon su preuzeli svoju djecu.

Još nije poznato kada stižu u Hrvatsku, rekao je ambasador RH u Egiptu Tomislav Bošnjak za HTV.

Kako javlja N1, nisu stigli na let u 13 sati. Popodne lete u Lusaku te večeras iz Lusake lete dalje prema Evropi.

Nakon oslobađajuće presude hrvatskim državljanima kojima se u Zambiji sudilo za trgovanje ljudima vraćeni su pasoši. 

Kako je objavljeno, priprema se dokumentacija i obavljaju ostale formalnosti. Na povratku državljana u Hrvatsku intenzivno radi konzularna služba.

Na slučaj Zambija osvrnuo se premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice Vlade. Istakao je napore hrvatske diplomatije u zaštiti njihovih državljana kojima se sudilo te djece koja su takođe državljani njihove zemlje. Naglasio je i navode iz sudske presude.

"Sutkinja je navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovanja djecom, kao što nije dokazano ni da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je od trenutka pritvaranja pa do završetka procesa Hrvatska štitila prava i interese naših državljana pružajući im konzularnu pomoć. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo prava djece koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo. U ovom trenutku vode se administrativni postupci u vezi s djecom i vidjet ćemo kako će dalje teći postupak spajanja s djecom i njihova što skorijeg povratka u Hrvatsku", rekao je premijer Plenković.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije