Ex -Yu

Hrvati više vjeruju EU nego vlastitoj Vladi i parlamentu

Hrvati više vjeruju EU nego vlastitoj Vladi i parlamentu
Foto: N.N. | Hrvati više vjeruju EU nego vlastitoj Vladi i parlamentu

ZAGREB - Povjerenje u Vladu i Sabor ima samo 13 odsto hrvatskih građana, što je najniži rezultat među svih 28 članica EU, pokazalo je najnovije istraživanje Evropskog parlamenta koje je sproveo Evrobarometar.

Nakon Hrvatske, najniži nivo povjerenja u Vladu i parlament je u Velikoj Britaniji, slijedi Bugarska, u kojoj parlamentu vjeruje samo 17 odsto građana, ali je znatno veće poverenje u vladu, oko 25 odsto. 

Očekivano, najveće je povjerenje u državu u najrazvijenijim članicama poput Danske, Finske, Holandije i Luksemburga.

Kako se navodi, šta je uzrok niskog poverenja Hrvata u državu, ne treba previše objašnjavati, s obzirom na to da stručnjaci godinama upozoravaju kako visoka percepcija korupcije ima razoran učinak na povjerenje u institucije. 

Hrvati pritom za korupciju najodgovornijima smatraju političke stranke, a poraznim rezultatima Evrobarometra sasvim sigurno su pridonijeli i novi politički trendovi, poput neprincipijelne parlamentarne većine okupljene oko koalicije HDZ-a i HNS-a, koju na životu održavaju prebezi iz SDP-a i Bandićevi "žetončići", prenose hrvatski mediji.

Takve kombinacije podgrijvaju sumnje u političku korupciju, na kojima se javljaju i rastu populistički pokreti koji žive od kritike stranaka "mainstreama".

U programima takvih populističkih stranaka i pokreta redovno je i kritika EU, međutim rezultati Evrobarometra pokazuju da građani po tom pitanju baš i ne dijele njihov stav.

Povjerenje u samu EU ima 46 odsto Hrvata, dakle gotovo tri puta više njih nego što ih iskazuje povjerenje u Vladu i Sabor.

Večernji navodi ono što bi još moglo u rezultatima da zabrine Vladu i premijera Andreja Plenkovića jeste odnos građana prema zajedničkoj valuti, budući da se više od polovine anketiranih u Hrvatskoj izjašnjava protiv uvođenja evra.

Za uvođenje evra izjasnilo se 42 odsto građana, dok je njih 54 posto protiv, piše list.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije