Ex -Yu

Hrvati žele da Teslu stave na evro

Hrvati žele da Teslu stave na evro
Foto: Wikipedia | Hrvati žele da Teslu stave na evro
Srna

ZAGREB - Hrvati bi željeli da na hrvatsku novčanicu evra stave srpskog pronalazača Nikolu Teslu.

Televizija RTL omogućila je da građani glasaju za motiv koji bi trebao biti na kovanici evra, jednom kad on bude uveden u Hrvatskoj.

Među prijedlozima bili su kuna, sinjska alka, baščanska ploča, kao i Tesla.

On je ušao u uži izbor motiva koji bi mogli krasiti hrvatsku verziju evropske valute.

Kreativni direktor i suvlasnik reklamne agencije Davor Bruketa navodi da su "Srbija i Amerika dobro iskoristile priču oko genija iz Smiljana te da je došao red na Hrvatsku".

Uoči početka kovanja hrvatskih novčića evra, Hrvatska narodna banka i Vlada osnovale su posebnu komisiju koja će odlučiti koji će se motiv naći na evru.

Na stranici "euro.hr", koja više nije aktivna, 40.000 Hrvata dalo je svoje prijedloge za izgled evra.

Najveći favoriti su karta Hrvatske, kuna, šahovnica, a Nikola Tesla je šesti na toj listi, dok je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman tek 21.

"Franjo Tuđmana je 90-ih godina proglašavan ocem savremene Hrvatske i još ga neki danas vide na isti način. Danas su ispred njega na top listi - dalmatinski pas i dalmatinski leptir", komentariše istoričar Hrvoje Klasić, a prenosi "Net" portal.

Iako bi mnogi željeli da vide Teslu na kovanici evra, navodi Klasić, možda on sam to ne bi htio.

"Nikola Tesla svakako zaslužuje biti na svakoj novčanici. Ali, pitanje je zaslužujemo li mi Nikolu Teslu, jer nisam siguran da li bi se Tesla volio naći na novčanici države u kojoj se još uvijek više raspravlja o njegovom nacionalnom porijeklu nego o njegovoj genijalnosti", navodi Klasić.

Bista Nikole Tesle u rodnom selu Smiljane srušena je u Drugom svjetskom ratu kao i tokom sukoba devedesetih godina, a razlog je njegovo srpsko porijeklo.

Veliki broj članova Tesline šire porodice ubijen je u ustaškom logoru Jasenovac.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije