Ex -Yu

Hrvatska: U lektiri za šesti razred "Mi spremni, poglavniče"

Hrvatska: U lektiri za šesti razred "Mi spremni, poglavniče"
Hrvatska: U lektiri za šesti razred "Mi spremni, poglavniče"

ZAGREB - Lektira za šesti razred učenika u Hrvatskoj sadrži promovisanje ustaštva i rečenice poput „mi smo spremni, poglavniče“, piše portal „Index“.

"Sva je treperila od unutrašnjeg uzbuđenja kad je čula kako Bobo ili Jure viče: Mi smo spremni, Poglavniče“, navodi se knjizi koju hrvatski šestaci moraju obavezno da pročitaju.

Kako navode, to je rečenica iz kratkog romana književnika Stjepana Tomaša pod nazivom "Moj tata spava s anđelima - Mali ratni dnevnik" koji je na popisu obavezne literature za šesti razred uz “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić i djela Augusta Šenoe.

U "Malom ratnom dnevniku", ustaštvo je prikazano ne samo kao nešto potpuno uobičajeno i prihvatljivo, nego i kao izraz hrvatskog domoljublja, ističe “Index”, dodajući da to nije jedini sporan dio te lektire.

Zagrebački portal tu navodi da pjesma o “ustaškim krvnicima” Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu koji „zovu i kliču“ poglavniku spominje se na nekoliko mjesta u knjizi čije je prvo izdanje objavljeno 1992. godine, kao i ustaški pozdrav "Za dom spremni“.

“Šestaci, dakle, da bi prošli razred moraju čitati knjigu koncipiranu kao dnevnik desetogodišnje osječke devojčice, fiktivne Cvjete Matković, iz ratnog vremena 1991. i 1992. godine. Što ne bi bilo sporno da kroz djevojčicu pisac ne šalje političke poruke koje bi bile sporne i u ratnim devedesetim, a kamoli u 2016. godini”, piše “Index”.

Tomaš, rođen 1947. godine, kroz glavni lik širi predrasude o Srbima kao isključivu istinu o onome što se događalo devedesetih, dodaju oni.

Djeca tako čitaju o Čiki Sekuliću kojem otac djevojčice Cvije ne vjeruje jer je za sebe govorio da je Jugosloven, a sad govori da je Hrvat, pa se djevojčica pita “hoće li susjed Sekulić priznati Hrvatsku”.

„Svakodnevno mu srpska braća tuku mater i zatući će je, ali on još nijednom nije rekao: Što nam to rade oni psi, majku će mi ubiti?' Voli li čika Sekulić naše neprijatelje više nego svoju majku“, pita se desetogodišnjakinja iz knjige.

Srbin je negativac i u formi dječaka iz austrijskog Pinkafelda gdje je devojčica s porodicom izbjegla kada se rat razbuktao, a jasno se u knjizi daje do znanja ko su „naši“, a ko „njihovi“, navodi se u tekstu “Indexa”.

Knjiga na nekoliko mjesta promoviše ustaški poklič "Za dom spremni", čak i kroz opise djevojčice o tome kako su se dječaci iz razreda "busali u mala hrvatska prsa" pišući ustaške slogane u sastavku o svojoj izbjegličkoj sudbini.

„Svi su dječaci na početku sastava napisali: Croatia i za dom spremni! Na dnu sastava još većim slovima: Uvijek za dom spremni!", stoji u knjizi.

Iz “Indexa” navode da su zbog ovoga zatražili i odgovor Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta prema kojim kriterijumima je knjiga s ovakvim sadržajem završila na spisku obavezne lektire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije