Ex -Yu

"Hrvatska ima manje od četiri miliona stanovnika"

"Hrvatska ima manje od četiri miliona stanovnika"
Foto: Brian Merrill/Pixabay/Ilustracija | "Hrvatska ima manje od četiri miliona stanovnika"

ZAGREB - Službeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) Republike Hrvatske o broju iseljenika puno su manji od stvarnih, piše u utorak zagrebački Jutarnji list, navodeći da neslužbeni rezultati popisa pokazuju da Hrvatska ima manje od 3,9 miliona stanovnika.

Krajnji rok u kojemu bi DZS trebalo da objavi rezultate popisa stanovništva ističe sredinom januara, ali već sada postoje procjene prema kojima se broj stanovnika Hrvatske spustio na oko 3,9 miliona, a možda i manje od toga, prenosi Hina pisanje Jutarnjeg lista.

"Biće nas između 3,9 i četiri miliona, bliže 3,9, budući da emigracijski podaci nisu tačni. Procjene DZS-a rađene početkom godine govore da nas ima više od četiri miliona, ali nas je barem 50.000 do 80.000 manje. To je rezultat potcijenjene emigracije, odnosno broja iseljenih. Sa druge strane, imamo sve više doseljenih stranih radnika, posebno iz zemalja bivše Jugoslavije, koje ni kriza s koronom nije zaustavila. Njih je privukao nedostatak radne snage, posebno u građevinarstvu i turizmu. Ako su ti radnici duže od godinu dana u Hrvatskoj pa čak i ako su došli prije tri mjeseca, ali imaju ugovor na godinu dana ili dvije, oni treba da se priključe popisu i zbog njih mislim da nećemo pasti ispod 3,9 miliona", kaže demograf Ivan Čipin.

Drugi stručnjak za statistiku i demografiju, koji je želio ostati anoniman, ima nešto lošiju procjenu i smatra da Hrvatska nema ni 3,9 miliona stanovnika. Uvjeren je da se ta brojka kreće oko 3,88 miliona.

"Trenutno službeni podatak je da Hrvatska ima četiri miliona i 40.000 stanovnika. Ali, kada gledate migracije, vidite da se odjavila tek svaka druga osoba koja se iselila iz Hrvatske pa dolazimo na deset posto manje stanovnika od popisa 2011. godine", procjenjuje taj sagovornik.

"Moguće je da nas podaci iznenade, ali ne bi smjeli puno ako je popis 2011. godine bio relativno tačan i ako migracijske statistike ne griješe za dva do tri puta, a mislim da ne bi trebale", naglašava Čipin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije