Ex -Yu

Hrvatska na konkursu od 20 miliona kuna Crkvi dala 17,7

Hrvatska na konkursu od 20 miliona kuna Crkvi dala 17,7
Foto: svetiste-mbb.hr | Hrvatska na konkursu od 20 miliona kuna Crkvi dala 17,7

Hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije četvrtu godinu zaredom provodi projekt Program ulaganja u zajednicu, a ove godine je, kao i prošle, podijeljeno 20 miliona kuna (oko 5,2 miliona KM). Od 124 prihvaćena projekta, njih 110 pripada Katoličkoj crkvi, odnosno od 20 miliona kuna, 17,7 otišlo je "Crkvi u Hrvata".

Ovim konkursom nastavljena je tradicija HDZ-ove vlade da daleko najviše novca za "razvoj zajednice" odlazi u ruke Katoličke crkve, odnosno za obnovu krstova, crkava, samostana i domova za penzionisane sveštenike. Zanimljivo je da je ovogodišnji konkurs davno bio završen, kao i da su već dodijeljena sredstava, ali rezultati su objavljeni tek danas. Napravili su to tek kada je Index.hr u zvaničnom novinarskom upitu zatražio rezultate dodjele sredstava za 2020.

Ministarstvo regionalnog razvoja već godinama provodi program ulaganja u zajednicu, a to opravdava potrebama, kako kažu, "šire lokalne zajednice za ulaganje u obnovu, izgradnju i rekonstrukciju građevina javne namjene čija će provođenje pridonijeti jačanju socijalne kohezije, izvornih vrijednosti, vjerskih sloboda i očuvanju kulturne baštine, kao i druge građevine javne namjene koje imaju uticaj na širu lokalnu zajednicu".

Iako su korisnici Programa neprofitne organizacije iz područja zdravstva, obrazovanja, kulture i socijalne njege te vjerske zajednice, upravo ove posljednje dobijaju daleko najviše novca. Prema ovogodišnjim kriterijima, najviše su se bodovali projekti koji pridonose podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga, i to s 12 bodova od maksimalnih 20, osam bodova išlo je za one koji pridonose zadovoljenju vjerskih potreba.

Od 124 prihvaćena projekta, za promovisanje kvaliteta zdravstvenih ustanova prihvaćena su svega tri. Tako je za sanaciju pokrova Opšte bolnice Virovitica dodijeljeno 200.000 kuna, a 300.000 kuna dobila je Opća bolnica u Slavonskom Brodu. Isti iznos, 300.000 kuna, dobila je i Poliklinika za rehabilitaciju djece - Zlatni Cekin u Slavonskom brodu.

Katolička crkva, odnosno župe, svetišta i crkve dobila je 110 projekata. Najviši mogući iznos koji je dodijeljen bio je 300.000 kuna. Taj iznos dobilo je Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, a toliko je dobila i obnova centralnog memorijalnog krsta Župe Gospe van grada u Šibeniku.

Isti iznos dobili su obnova crkve sv. Nikole Tavelića na zagrebačkoj Kustošiji, obnova crkve u Donjoj Bebrini, izgradnja spojnog mosta franjevcima u Zagrebu, samostan u Sinju, dom za penzinonisane sveštenike Đakovačko-osječke županije, numizmatička zbirka Svetog Šime, samostan u Makarskoj te katolička škola u Bokanjcu.

Četiri projekta dobila je Srpska pravoslavna crkva, a jedan makedonska crkva. Tek za poređenje treba spomenuti da je Kazalište Marina Držića dobilo 150.000 kuna, Pučko otvoreno učilište u Novskoj 80.000 kuna za grijanje i stolariju. Dječji vrtići u Medulinu i na Pagu dobili su 100.000 kuna za obnovu ograde i krovišta. Škola u Ližnjanu dobila je 280.000 kuna, a gimnazija u Puli 250.000.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije