Ex -Yu

Hrvatska ne razmišlja o vraćanju obaveznog vojnog roka

Hrvatska ne razmišlja o vraćanju obaveznog vojnog roka
Foto: Wikipedia | Hrvatska ne razmišlja o vraćanju obaveznog vojnog roka

ZAGREB - U Hrvatskoj se trenutno ne razmatra ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, a smanjen je i interes mladih za službu u vojsci, saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva odbrane.

"Razloge slabijeg interesa možemo tražiti u aktuelnoj bezbjednosnoj i društveno-političkoj situaciji u svijetu nakon sukoba u Ukrajini, te geografski bližoj izazovnoj bezbjednosnoj situaciji u okruženju", navode u Ministarstvu.

U vezi sa aktuelnim medijskim izvještajima o mogućnosti uvođenja obaveznog vojnog roka, iz Ministarstva podsjećaju da je Hrvatski sabor odluku o nepozivanju regruta na služenje vojnog roka, kojom je od 1. januara 2008. suspendovano obavezno služenje vojnog roka i civilne službe, zamijenio dobrovoljnim vojnim osposobljavanjem.

Iz Mnistarstva naglašavaju da broj vojnika koji pristupe dobrovoljnom vojnom osposobljavanju i Hrvatskoj vojsci omogućava popunu Oružanih snaga.

"Ministarstvo odbrane proaktivnim i kontinuiranim mjerama i projektima usmjerenim na mlade vojni poziv nastoji prezentovati kao atraktivno i dinamično zanimanje koje nudi brojne mogućnosti za školovanje, usavršavanje, razvijanje novih znanja, obuku i napredovanje", dodaje se u saopštenju.

Jedna od novih mjera u javnim konkursima je to da je kandidatima za služenje vojnog roka pružena mogućnost da izraze koji rod i službu žele odabrati, kao i mjesto službe za koje se prijavljuju, prenio je Index.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije