Ex -Yu

Hrvatska od BiH traži izručenje braće Mamića zbog mita

Hrvatska od BiH traži izručenje braće Mamića zbog mita
Foto: Anadolija/Arhiva | Hrvatska od BiH traži izručenje braće Mamića zbog mita
Agencije

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske od BiH traži izručenje braće Zdravka i Zorana Mamića, ali sada kao okrivljenih u postupku koji je protiv njih pokrenuo USKOK zbog podmićivanja osiječkih sudija.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave primilo je potrebnu dokumentaciju te je početkom jula sastavilo i podnijelo molbu za izručenje Zdravka Mamića u svrhu vođenja krivičnog postupka pred USKOK, ali je podnesenaa i dopunska molba za izručenje Zorana Mamica u svrhu vodenja krivičnog postupka pred USKOK.

Ministarstvo pravosuđa i uprave je na osnovu raspisane potjernice za Zoranom Mamićem, podnijelo još u maju molbu za izručenje", kaže se u odgovoru ministarstva Jutarnjem listu, prenosi Hina.

Što se tiče izdržavanja kazne po pravosudnoj presudi, situacija je poznata.

Uprkos zahtjevu braće Mamića da im se omogući da kaznu na koju su osuđeni pred osječkim Županijskim sudom, služe u BiH, hrvatski sudovi su njihov zahtjev odbili.

Hoće li Zdravko i Zoran Mamić ipak biti izručeni, odlučiće sud u BiH, ili u krajnoj instanci ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Nakon što je USKOK 10. juna otvorio istragu protiv braće Mamića u postupku za podmićivanje osječkih sudija, Krešimir Devčić odredio im je istražni zatvor.

To bio osnov da Hrvatska od BiH zatraži izručenje jer je te kvalifikacije "pokrivao" postojeći sporazum dvije države o izručenju.

Zdravko Mamić najavio je da će, bude li to jedini način da izbhegne povratak u Hrvatsku, zatražiti i politički azil u BiH.

Zdravko i Zoran Mamić su podnijeli žalbe Ustavnom sudu na presude koje su im izrečene.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije