Ex -Yu

"Hrvatska odmah da prestane sa vraćanjem migranata u BiH"

"Hrvatska odmah da prestane sa vraćanjem migranata u BiH"
Foto: N.N. | "Hrvatska odmah da prestane sa vraćanjem migranata u BiH"

ZAGREB - Organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" (HRW) zatražila je od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da Hrvatska odmah prestane da po kratkom postupku vraća migrante i tražioce azila u Bosnu i Hercegovinu, optužujući hrvatske vlasti da u nekim slučajevima koriste i silu, prenosi Hina.

"Zagreb treba da stane na kraj vraćanju migranata u zemlju iz koje pokušavaju da uđu u Hrvatsku i prestane sa nasiljem prema migrantima na svojim granicama. Hrvatski granični službenici su loše postupali prema stotinama, možda hiljadama, migranata i tražilaca azila koji zaslužuju pomoć i pravdu", napisala je u otovrenom pismu hrvatskoj predsjednici Lidija Gol, koja je u HRW zadužena za Balkan i istočne zemlje Evropske Unije.

U pismu stoji da je Grabar-Kitarovićeva u nedavnoj izjavi za švajcarsku televiziju priznala da hrvatski pogranični službenici učestvuju u prisilnom vraćanju migranata i ističe se da hrvatske vlasti imaju obavezu da istraže te navode i pozovu na odgovornost one koji djeluju protivzakonito.

Hina navodi da je tokom prošlonedjeljne posjete Švajcarskoj, novinar tamošnje državne televizije hrvatskoj predsjednici kazao da televizija posjeduje snimke pretučenih migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija nasilno i ilegalno odvratila od ulaska u zemlju, a Grabar-Kitarovićeva je odgovorila da "govori o ilegalnim imigrantima koji žele da ilegalno uđu u Hrvatsku".

"Zašto mislite da je to ilegalno? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele da uđu u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prelazi koji su otvoreni za sve koji žele da dođu u Hrvatsku i zatraže azil", rekla je ona za švajcarsku televiziju.

HRW ističe da je vraćanje migranata po kratkom postupku, bez razmatranja njihove potrebe za zaštitom, protivno evropskom zakonu o azilu, Evropskoj povelji o osnovnim pravima i Konvenciji o izbjeglicama iz 1951. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije