Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Hrvatska policija ne zna kako su Nigerijci završili u BiH

Hrvatska policija ne zna kako su Nigerijci završili u BiH
Foto: Screenshot/YouTube | Hrvatska policija ne zna kako su Nigerijci završili u BiH
N.N.

ZAGREB - Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske reagovalo je večeras na vijest o nezakonitom deportovanju dvojice nigerijskih studenata u BiH.

Index.hr piše kako je MUP ponudio "objašnjenje" u kojem zapravo kažu da nemaju pojma kako su Nigerijci završili u BiH, istovremeno iznoseći sumnje o njihovom boravku u Hrvatskoj.

Osamnaestogodišnjaci Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu su za bosanskohercegovački portal Žurnal ispričali da ih je hrvatska policija deportovala u BiH tretirajući ih kao ilegalne migrante uprkos činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama. Dvojica nigerijskih studenata su učestvovala na stolnoteniskom turniru u Puli, što potvrđuju i službeni rezultati tog takmičenja.

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana, voditelj i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre učestvovali na sportskom takmičenju te da su voditelj i jedan učesnik takmičenja legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačkog aerodroma, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu spomenutih Nigerijaca policija nema evidentiran legalan izlazak iz Hrvatske.

"Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. studenog prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. studenog odjavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente te otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH", kazala je portparolka MUP-a Marina Mandić.

Dodala je kako policija ispituje radi li se o još jednom pokušaju zlouporabe dolaska na sportska takmičenja.

Policija sumnja da su "zloupotrebili dolazak na sportsko takmičenje"?

Hrvatska policija u svojim postupanjima "susreće se sa zloupotrebom dolazaka stranih državljana na različita sportska takmičenja u Hrvatsku i treba utvrditi je li ovo još jedan primjer takvog ponašanja", istaknula je Mandić.

Prema njenim riječima, peti nigerijski državljanin kretao se po Zagrebu i 18. Novembra došao je u Prvu policijsku stanicu Centar Zagreb te je izjavio da je izgubio pasoš.

"Sukladno utvrđenom u postupku dobio je rješenje o napuštanju zemlje, ali se 27. studenoga vratio u Prvu policijsku postaju i izrazio namjeru zatražiti azil. Pristup azilu mu je omogućen i on se nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite Porin", kazala je Marina Mandić.

Ona je dodala da je takođe poznato da je taj nigerijski državljanin u međuvremenu pokušao ući u Sloveniju, "ali je upućen da se vrati".

POVEZANA VIJEST:

Hrvatska policija deportovala nigerijske studente u BiH misleći da su migranti

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije