Ex -Yu

Hrvatska policija optužena za brutalne napade na migrante

Hrvatska policija optužena za brutalne napade na migrante
Foto: Arhiva | Hrvatska policija optužena za brutalne napade na migrante

ZAGREB - Na granici između BiH i Hrvatske zabilježena je serija novih brutalnih napada na migrante, a osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i jedan slučaj seksualnog zlostavljanja, piše britanski list "Gardijan".

Prema izvještajima Danskog savjeta za izbjeglice, koji je baziran na svjedočenjima migranata koji su bili meta napada između 12. i 16. oktobra, počinioci su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Humanitarni radnici su opisali fotografije i medicinske zapisnike o ovim napadima kao "mučne" i "šokantne".

"Svjedočenja koja su prikupljena među žrtvama nasilnih vraćanja su zastrašujuća", rekla je generalni sekretar Danskog savjeta za izbjeglice Šarlot Slent.

Ona je navela da je više od 75 migranata u toku jedne sedmice prijavilo "nehumano postupanje, premlaćivanja, pa čak i seksualno zlostavljanje".

Prema riječima migranata, nasilna vraćanja se odigravaju na hrvatskoj teritoriji, u blizini pograničnog grada Velika Kladuša u BiH, tačnije naselja Šiljkovača, gdje se nalazi improvizovano šatorsko naselje u kojem je sklonište pronašlo oko 700 izbjeglica i migranata.

"Sve osobe koje su razgovarale s predstavnicima Danskog savjeta za izbjeglice imale su vidljive rane, odnosno modrice i posjekotine, kao rezultat nasilja kojeg je, prema navodima, počinila hrvatska policija. Prema izjavama intervjuisanih žrtava, s vidljivim dokazima povreda, nasilno vraćanje je uključivalo brutalno i izuzetno nasilno ponašanje, degradirajuće postupanje, kao i pljačku i uništavanje ličnih stvari", navodi se u izvještaju ove humanitarne organizacije.

Primjer seksualnog zlostavljanja zabilježen je u dijelu izvještaja baziranom na svjedočenju grupe avganistanskih migranata, navodi "Gardijan".

List navodi da je grupa prešla hrvatsku granicu s područja BiH, kod naselja Šturlić, a neuniformisani policajac ih je presreo kod Novog Sela, pozvao pojačanje, pa su potom odvedeni u policijsku stanicu. Dva dana kasnije odvedeni su na sud, gdje im je rečeno da će biti svjedoci u slučaju protiv jednog člana njihove grupe, koji je pobjegao a koji je optužen za nasilno ponašanje prema policiji.

Migranti su ispričali Danskom savjetu za izbjeglice da su ih policajci onda odveli na nepoznatu lokaciju, te ubacili u kombi gdje su ih je dočekalo deset naoružanih osoba, obučenih u crno, s prekrivnim licima, u vojnim čizmama i s čeonim lampama. Prema istom svjedočenju, migrantima je oduzet novac, uništena imovina i naređeno im je da se skinu, te legnu s licima okrenutim prema podu.

"Jedan čovjek u crnom je stajao na rukama žrtve, sprečavajući bilo kakav pokret. Noge su takođe bile sputane. Kada bi se osoba pomjerila, počelo bi udaranje", navodi se u izvještaju, u kojem piše i da su medicinski nalazi potvrdili da su rane nastale od udaraca biča.

Migrant čiji su inicijali M.K. tvrdi da ga je jedna od ovih osoba seksualno napastvovala upotrijebivši granu.

Doktor u Velikoj Kladuši MustaFa Hodžić potvrdio je da migrant ima rane po leđima i nogama, te kako postoje jasni znaci seksualnog zlostavljanja.

"Nikad nisam vidio nešto tako. Čak iako nije prvi put da gledam kao doktor tragove seksualnog zlostavljanja na migrantima koje je, prema njihovim tvrdnjama, počinjeno na hrvatskoj teritoriji od hrvatskih službenika obučenih u crne uniforme", rekao je Hodžić.

Izvještaj sadrži i svjedočenje pakistanskog migranta koji govori o premlaćivanju grupe migranata, uključujući i maloljetnike.

Britanski list podsjeća na slučaj o kojem su pisali u maju ove godine, kada su grupu od tridesetak migranata, prema njihovim navodima, opljačkali pripadnici hrvatske policije, a na njihovim glavama su nacrtani krstovi.

Prethodne izvještaje o navodnom nasilničkom ponašanju nad migrantima, Danski savjet za izbjeglice uputio je Evropskoj komisiji, kako bi se istražile ove situacije.

"Hrvatske vlasti i Evropska komisija moraju djelovati kako bi se zaustavila sistematska upotreba nasilja. Tretiranje ljudskih bića na ovaj način, zadavanje teške boli i izazivanje nepotrebne patnje, nezavisno od njihovog migrantskog statusa, ne može i ne bi trebalo biti prihvaćeno ni u jednoj evropskoj zemlji niti od bilo koje institucije EU. Postoji hitna potreba da se osiguraju nezavisni granični mehanizmi praćenja, kako bi se spriječile ove zloupotrebe", naglasila je Slentova.

Britanski list nije dobio komentar hrvatske policije ili Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske na najnovije navode o zlostavljanjima migranata, prenosi N1. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije