Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Hrvatska ponavlja tender za kupovinu borbenih aviona

Hrvatska ponavlja tender za kupovinu borbenih aviona
Foto: Ilustracija | Hrvatska ponavlja tender za kupovinu borbenih aviona
Tanjug

ZAGREB - Parlamentarni Odbor za odbranu dao je danas "zeleno svjetlo" za novi proces nabavke borbenih aviona za potrebe Hrvatske, a ministar odbrane Damir Krstičević kaže da je riječ o složenom poslu i samo ozbiljna ponuda i podrška u vojnom i političkom smislu dolazi u obzir.

Odbor za obranu Hrvatskog Sabora dao je pozitivno mišljenje vezano za pokretanje novog procesa nabavke višenamenskog borbenog aviona, imajući u vidu potrebne vojne sposobnosti i raspoložive finansijske mogućnosti države, piše zagrebački Večernji list.

Odbor je dao podršku vladi da osnuje međuresornu komisiju za ovu nabavku sastavljenu od predstavnika nadležnih tijela u kojem će biti i predsjednik i potpredsjednik Odbora za obranu, sapšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Nabavka višenamenskoga borbenog aviona je projekat cijele države i dugoročna strateška odluka. U pitanju je važan projekt, visoke finanijske vrijednosti. U pitanju je ogroman novac, to je nadstranačko pitanje koje traži podršku i pozicije i opozicije. Zato je važno da se Odbor za obranu uključi u cijeli proces. Situacija po pitanju stanja borbenog aviona zahtijeva pametno, pažljivo, ali i brzo djelovanje. Riječ je o složenom poslu i samo ozbiljna ponuda i podrška u vojnom i političkom smislu dolazi u obzir", rekao je Krstičević.

Inače, ova odluka o nabavci borbenog aviona dosla je nepunih sedam mjeseci od kako je vlada poništila odluku o kupovini aviona F-16 od Izraela. Riječ je o avionima koje je Izrael dobio od Amerike, ali ih je u međuvremenu nadogradio svojim znanjem i svojom tehnologijom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije