Ex -Yu

Hrvatska ponovo traži borbene avione, u igri F-16

Hrvatska ponovo traži borbene avione, u igri F-16
Foto: Ilustracija | Hrvatska ponovo traži borbene avione, u igri F-16

ZAGREB - Na sjednici vijeća za nacionalnu bezbjednost Hrvatske rečeno je da su odabrane države kojima će se uputiti zahtjevi za ponudama za nabavku oružja.

Ipak, od sjednice je prošlo 17 dana, a taj dokument nije upućen na adrese njihovih vlada.

To je za "Jutarnji list" potvrdio portparol vlade Marko Milić, koji je rekao da na adrese zainteresovanih strana nije upućen zahtjev za ponudom (RFP), a predviđeno je da odgovarajuća služba Ministarstva obrane Republike Hrvatske uputi zahtjeve za ponudom, prenosi "Index".

Prema informacijama tog lista, Međuresorna komisija je na temelju iskazanog interesa definisala šest država kojima treba uputiti zahtjeve za konačnu ponudu. Ponude bi trebalo da uključe dva nova tipa aviona i četiri polovna.

Kao što je poznato, zahtjev za iskaz interesa za ponudu višenamjenskog borbenog aviona upućen je na adrese 26 potencijalnih ponuditelja, a primljeno je pet iskaza interesa za nove i osam iskaza interesa za polovne avione.

Analizom je utvrđeno da taktičko-tehničkim zahtjevima Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva odgovaraju dva tipa novih i četiri tipa polovnih aviona. Tako bi zahtjev za novi F-16 blok 70/72 trebalo da bude upućen Sjedinjenim Američkim Državama i Švedskoj za novi Gripen JAS 39 C/D verziju.

Zahtjevi za polovne avione F-16 trebalo bi da budu upućeni Grčkoj, Norveškoj i Izraelu, a Italiji za Eurofajter tajfun. To bi značilo da su iz trke ispale francuske ponude za Rafal avione, kao i Miraž 2000. Otpala je i američka ponuda za F-35, avion pete generacije.

Ako zahtjevi za konačnim ponudama budu upućeni na gore navedene adrese, najveće iznenađenje je svakako ponuda Izraela i za novi konkurs nakon neprijatne situacije na prošlom tenderu, kada od SAD nisu uspjeli da dobiju dozvolu za prodaju aviona Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije