Ex -Yu

Hrvatska povlači Ivana Del Vekija sa mjesta ambasadora u BiH

Hrvatska povlači Ivana Del Vekija sa mjesta ambasadora u BiH
Foto: N.N. | Hrvatska povlači Ivana Del Vekija sa mjesta ambasadora u BiH

​ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske donijelo je odluku o povlačenju hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vekija, prenose hrvatski mediji.

Podsjetimo, hrvatski ambasador u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vekio našao se pod kritikama zbog pisustva dijelu proslave Dana Republike Srpske.

Del Vekio je izjavio kako nije bio na samoj proslavi, već je imao taj dan dogovoren sastanak sa Miloradom Dodikom, predsjedavajućim predsjedništva BiH.

"Nisam bio na svečanom postrojavanju ni na dodjeli odličja. Ne pada mi na pamet da idem na to. Bio sam na sastanku s predsjedavajućim Dodikom. Nespretno je izabran datum za sastanak koji smo ranije dogovarali", rekao je Del Vekio.

Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, gostujući u Temi dana na HRT-u, kazala je da je da će nakon što se obave konsultacije između Banskih dvora i Pantovčaka u Bosnu i Hercegovinu doći novi ambasador.

Dodala je da je Del Vekio donio pogrešnu odluku jer Hrvatska nikada nije učestvovala na proslavi tog dana i potvrdila je da je već obavila razgovor s njim.

Podsjetila je da je njegov četverogodišnji mandat istekao i da je ostao dodatnu godinu jer su u BiH bili izbori.

"Kada se završi procedura ići će novi veleposlanik", kazala je Pejčinović Burić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije