Ex -Yu

Hrvatska preduzima sve mjere sprečavanja širenja ptičjeg gripa

Hrvatska preduzima sve mjere sprečavanja širenja ptičjeg gripa
Foto: Ilustracija | Hrvatska preduzima sve mjere sprečavanja širenja ptičjeg gripa

ZAGREB - Ministarka poljoprivrede Hrvatske Marija Vučković saopštila je da se preduzimaju sve mjere sprečavanja širenja ptičjeg gripa, koji je potvrđen ranije danas na području Koprivničko-križevačke županije.

Kako javlja zagrebačka TV N1, ona je istakla da je riječ o podtipu za koji do sada nije potvrđen prenos na ljude.

Vučkovićeva je poslije sjednice vlade rekla novinarima da se mjere preduzimaju i da će o pojavi bolesti obavijestiti države članice EU, a najavila je i formiranje Nacionalnog štaba.

"Na pojavu prve sumnje zabranjen je promet i premještanje životinja, popisuju se farme u užem i širem okruženju", rekla je Vučkovićeva.

Upitana zna li se odakle je virus stigao, kazala je da Ministarstvo danima obavještava javnost o pojačanim mogućnostima širenja ptičjeg gripa i to baš tipa H5N8, jer ga najviše šire ptice selice u cijeloj Evropi.

Prije nego se pojavio u Hrvatskoj, potvrđen je u 13 zemalja EU kod uzgoja peradi, odnosno sedam zemalja kod divljih ptica, rekla je ministarka i podsjetila da je prije nekoliko dana na snagu stupila naredba o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije