Ex -Yu

Hrvatska privela antivaksere, sumnjiče se za podsticanje terorizma

Hrvatska privela antivaksere, sumnjiče se za podsticanje terorizma
Foto: Tanjug/AP | Hrvatska privela antivaksere, sumnjiče se za podsticanje terorizma
N.N.

ZAGREB - Pripadnici pet policijskih uprava na području pet hrvatskih županija uhapsili su najmanje pet osoba, među kojima je i Marko Francišković, vođa antivakserskih protesta, a koji se sumnjiče da su javno podsticali terorizam.

MUP Hrvatske je saopštio danas da se u pet županija sprovodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje počinjenog krivičnog djela Javno podsticanje na terorizam. Radi se, navodi se, o istrazi zbog sumnji u radnje kojima se podstiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, ekonomskih i privrednih ili društvenih struktura Hrvatske napadom na fižički integritet drugih osoba i javne objekte.

Današnjim radnjama obuhvaćeno je više osoba s navedenih područja koje su pod nadzorom policije, stoji u saopštenju i dodaje da će tokom narednih dana policija raditi na prikupljanju dokaza pretresom objekata, vozila i druge opreme.

Index nezvanično saznaje da su među privedenima Marko Francišković, jedan od govornika na nedavno održanom protestu protiv kovid-potvrda u Zagrebu i Šibeniku, Natko Kovačević, teoretičar zavjere koji je 2016. godine u HRT-ovoj emisiji iznosio sulude teorije o "Bilu Gejtsu koji želi pobiti Hrvate". Saznaju da je među privedenima i Denis Bašnec, koji se predstavlja kao ljekar prirodne medicine, fitoterapeutom, herbalistom i nutricionistom.

Riječ je, dodaje se, o osobama koje su u zatvorenim grupama na aplikaciji Telegram dogovarali akcije na protestu protiv kovid potvrda u Zagrebu, a neki od njih, dodaje se, predlagali su i nasilno djelovanje.

Policija trenutno pretražuje njihove prostore, vozila i traže oružje, mobilne telefone, računare, USB stickove i ostali materijal koji bi im bio od pomoći u istrazi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije