Ex -Yu

Hrvatska savjetuje svoje građane da ne putuju u Ukrajinu

Hrvatska savjetuje svoje građane da ne putuju u Ukrajinu
Foto: Ilustracija/Arhiva | Hrvatska savjetuje svoje građane da ne putuju u Ukrajinu
Tanjug

​ZAGREB - Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske preporučilo je svojim državljanima izbjegavanje putovanja u dijelove Ukrajine koji se graniče s Rusijom i odlaganje putovanja u ostatak zemlje.

"Zbog pogoršanja bezbjednosne situacije u Ukrajini i koncentrisanja oružanih snaga Ruske Federacije u područjima prema granici s Ukrajinom, hrvatskim državljanima savjetujemo izbjegavanje svih putovanja u područja istočne Ukrajine koja se graniče s Ruskom Federacijom", objavljeno je na sajtu ministarstva.

Preporuka iz Zagreba uslijedila je nakon što je američki Stejt department, navodeći prijetnju od ruskog napada, u nedjelju naredio povlačenje porodica svojih diplomata iz Ukrajine, podsjetila je Hina.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj u ponedjeljak je rekao da EU neće slijediti americki primjer, jer zasad ne vidi razloge za povlačenje diplomata, ali to su učinile Australija i Velika Britanija.

Njemačka je najavila da će pomoći svojim diplomatima ako se odluče na to, a savjet svojim stanovnicima da ne putuju u Ukrajinu dale su i zemlje poput Norveške i Letonije.

Hrvatsko ministarstvo je navelo da se preporuka o izbjegavanju putovanja odnosi i na izbjegavanje putovanja u područja u blizini anektiranog poluostrva Krima, kao i područja sjeverne Ukrajine koja su u blizini granice s Bjelorusijom.

Za putovanja u ostale dijelove Ukrajine koja nisu nužna savjetuje se odlaganje, a ako se to ne može učiniti "preporučuje se oprez i svakodnevno informisanje o trenutnoj situaciji".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije