Ex -Yu

Hrvatska u srijedu bira Sabor

Hrvatska u srijedu bira Sabor
Foto: Tanjug | Hrvatska u srijedu bira Sabor

​ZAGREB - Izbori za Sabor Hrvatske biće održani u srijedu, a oko 6.500 biračkih mjesta biće otvoreno do 19. časova.

Zvanična kampanja trajala je 17 dana, a izbori se, umjesto uobičajeno nedjeljom, ovaj put održavaju u srijedu. Za njih se Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, kandidovao na listi SDP-a, kao kandidat za premijera. 

Ustavni sud je ranije donio odluku kojom je upozorio Milanovića da je njegova kandidatura za predsjednika Vlade dok je na dužnosti predsjednika Hrvatske, na listi bilo koje stranke ili nezavisne liste, nespojiva s njegovim ustavnim položajem i ovlaštenjima, kao i načelom podjele vlasti.

Milanović formalno nije učesnik parlamentarnih izbora, njegovo se ime nije našlo na izbornoj listi, ali u gotovo svakodnevnim izjavama poručivao je kako će nakon izbora on sastavljati novu vladu i kritikovao je aktuelnu vladu HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića.

Ukupno 3.733.283 hrvatska državljanina imaće pravo glasa 17. aprila, što je za 127.000 ili tri odsto manje nego na prethodnim parlamentarnim izborima 2020. godine.

Oni su podijeljeni u ukupno 12 izbornih jedinica - 10 je raspoređeno na teritoriji svih županija u Hrvatskoj, u 11. glasa dijaspora, a 12. čine birači nacionalnih manjina.

U svakoj od prvih 10 izbornih jedinica bira se po 14 predstavnika u parlamentu, dok tri mandata biraju dijaspora i Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini, a osam dolazi iz redova partija Srba i drugih manjina. Prijavljeno je ukupno 165 lista u 11 izbornih jedinica, uz još 17 kandidata manjinskih lista, prenosi Tanjug.

Na izborima za Sabor bira se 151 poslanik, pa je za većinu u Saboru Hrvatske potrebno prikupiti 76 mandata.

Preliminarni rezultati biće poznati već u toku izborne noći.

Sinoć u 22 sata po srednjoevropskom vremenu trebalo je da budu otvorena biračka mjesta u Kanberi, Sidneju i Melburnu, a posljednja u Čikagu i Los Anđelesu, u četvrtak rano ujutro. U inostranstvu će izbori za Sabor biti održani u 41 državi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije