Ex -Yu

Hrvatska vlada: Kovid pasoši neće se koristiti samo na granicama

Hrvatska vlada: Kovid pasoši neće se koristiti samo na granicama
Foto: Ilustracija | Hrvatska vlada odlučila: Kovid pasoši neće se koristiti samo na granicama

ZAGREB - Hrvatska vlada donijela je na današnjoj telefonskoj sjednici odluku o uspostavljanju nacionalnog sistema za izdavanje EU digitalne kovid potvrde tazkovanog kovid pasoša.

Ova potvrda moći će da se koristi i u druge svrhe osim za lakše kretanje građana prilikom prelaska graničnih prelaza Hrvatske i graničnih prelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi.

Hrvatski nacionalni sistem za izdavanje EU digitalne kovid potvrde spreman je za početak rada od sutra i formalno je sprovedena procedura integracije s EU pristupnikom, čime je osigurana njihovo prekograničn korišćenje, prenosi Index.hr.

Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova je uspješno integrisalo validaciju EU digitalnih kovid potvrda u Nacionalni granični informacijski sistem te su osigurani svi organizacioni i tehnički uslovi za sprovođenje Odluke Vlade o uspostavljanju nacionalnog sistema za izdavanje EU digitalne kovid potvrde, navodi se u saopštenju Vlade.

Iako će procedura usvajanja uredbe o digitalnoj kovid potvrdi EU biti završena krajem juna, interoperabilni evropski pristupnik za glavnu razmjenu javnih PKI sertifikata država članica formalno počinje s radom sutra i sve članice EU koje imaju razvijeno, testirano i potvrđeno nacionalno rješenje mogu implementirati procese izdavanja i validacije EU digitalnih kovid potvrda u nacionalnim sistemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije