Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Hrvatska vlada povećala kvotu za zapošljavanje stranih radnika

Hrvatska vlada povećala kvotu za zapošljavanje stranih radnika
Foto: N.N. | Hrvatska vlada povećala kvotu za zapošljavanje stranih radnika
Fena

ZAGREB - Hrvatska vlada je u srijedu povećala kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku 2019. godinu, povećavši za dvije hiljade radnika kvote za turizam i ugostiteljstvo te za hiljadu radnika za građevinarstvo.

Umjesto dosad utvrđene ukupne godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019. od 65.100 stranih radnika, utvrđena nova kvota od 68.100 radnika.

Za ugostiteljstvo i turizam kvota se povećava za dvije hiljade radnika i to s 10.611 na 12.611, s mogućnošću angažmana još hiljadu radnika, a za građevinarstvo se kvota povećava za hiljadu radnika, sa 17.800 na 18.800 i eventualno još hiljadu.

Dodatne kvote od po hiljadu radnika mogu se koristiti pod uslovom da u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nema raspoloživih radnika traženih zanimanjima.

Utvrđena je i godišnja kvota dozvola za sezonski rad, koja iznosi 8.340 dozvola (do sada 6.540), od čega za sezonski rad u turizmu i ugostiteljstvu 6.800, a u poljoprivredi i šumarstvu 1.540 dozvola, javlja Hina. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je da se radi o logičnoj odluci, nakon što je Vlada učinila sve da angažuje domaće radnike i nezaposlene građane te nezaposlenima omogući povratak na tržište rada.

"Ovo je trenutak u kojemu za svakoga onoga tko želi raditi ima posla, ali zato mora imati adekvatnu plaću, ali s obzirom na potrebe turističkoga sektora i raskorak koji postoji u raspoloživim radnim mjestima i onima koji se javljaju na natječaje, ovo je način da sezona bude uspješna", rekao je Plenković.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske apelovala je na Vladu RH da se suoči s ozbiljnošću situacije te da hitno donese odluku o dodatnih 5000 kvota u sektoru turizma i ugostiteljstva, a zahtjevima za rješavanje problema nedostatka radnika u sezoni su se pridružili i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženje putničkih agencija HGK. 

Na problem nedostatka radnika protekla dva dana upozoravaju i iz Hrvatske gospodarske komore, čiji je predsjednik Luka Burilović najavio kako će novi zakon o strancima ukinuti kvote i dozvoliti kompanijama da zapošljavaju koliko god radnika trebaju.

Najčitanije