Ex -Yu

Hrvatski desničar se obrušio na Srbe: "Duboko zagazili" u hrvatsku kulturu

Hrvatski desničar se obrušio na Srbe: "Duboko zagazili" u hrvatsku kulturu
Foto: N.N. | Hrvatski desničar se obrušio na Srbe: "Duboko zagazili" u hrvatsku kulturu

ZAGREB - Hrvatski desničar, poznati pisac i nekada funkcioner HDZ-a Hrvoje Hitrec obrušio se na Samostalnu srpsku demokratsku stranku (SDSS), tvrdeći da je privilegovana, kao i Srbi, i da njena članska karta "otvara sva vrata" u Hrvatskoj.

Hitrecu smeta što SDSS u Saboru Hrvatske ima tri garantovana mjesta, a posebno mu smeta list Srpskog narodnog vijeća "Novosti" u kome pišu neki od najpoznatijih hrvatskih novinara.

"Koliko članova SDSS-a ima po ministarstvima i institucijama, ne znam, a i inače se ne zna, jer da se zna - Hrvati bi se rasrdili.

Još se niko nije javno zapitao šta se sve može postići u Hrvatskoj sa članskom iskaznicom SDSS-a, a može se lagodno živjeti", piše Hitrec u pamfletu na portalu "Kamenjar", koji prenose i ostali desničarski mediji.

Ni Ustavni sud Hrvatske, po Hitrecu, ne valja, jer i on ide "uz dlaku" SDSS-u u slučaju ćiriličnih tabli u Vukovaru.

Za Hitreca, jednog od najpoznatijih hrvatskih desničara, i HDZ je pao pod uticaj Srba i SDSS-a pa će u jesen opet biti dvije kolone u Vukovaru na obilježavanju, kako se to u Hrvatskoj navodi, pada tog grada.

Hitrec je užasnut što su Srbi "duboko zagazili" u hrvatsku kulturu (a ne samo u medije), i navodi da se na Brionima okuplja beogradsko društvo (misli se na teatar Radeta Šerbedžije).

Nekada poznati hrvatski i jugoslovenski pisac žali što je na filmskom festivalu u Puli nagrađen film "Posljednji Srbin u Hrvatskoj", a film "General" o Anti Gotovini dobio tek dvije nagrade za sporedne uloge, te za nagradu za filmske efekte.

"Spas je nađen u posljednjem Srbinu, čija će krv biti lijek. Za to ste, gospođe i gospodo, platili. Kunama", poručuje Hitrec hrvatskoj javnosti.

Da su preostali Srbi "obuzeli" hrvatsko društvo", po Hitrecu, pokazuje i slučaj proslave ustanka u Srbu 1941. godine, kada su lokalni Srbi napali ustaše.

Za Hitreca to je dan kada su izvršena "masovna ubistva počinjena nad hrvatskim civilima".

U Hrvatskoj, prema zadnjem popisu, živi oko tri odsto srpske populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije