Ex -Yu

Hrvatski ljekari istoj ženi dva puta presadili srce (VIDEO)

Hrvatski ljekari istoj ženi dva puta presadili srce (VIDEO)
Foto: Nezavisne/arhiva | Hrvatski ljekari istoj ženi dva puta presadili srce

ZAGREB - Dvadeset godina nakon prve transplantacije srca, 61-godišnja pacijentkinja iz Zagreba na Rebru je dobila novo donirano srce, što je rijetkost i u svjetskim razmjerama, istakli su vodeći stručnjaci KBC-a Zagreb uoči obilježavanja Svjetskog dana srca, 29. septembra.

"Nakon niza godina došlo je do promjene funkcionalnosti srčanog presatka i pacijentkinja je uvrštena na visokourgentnu listu Еurotransplanta te smo uspjeli obaviti retransplantaciju, što je izuzetno rijedak zahvat", istakao je na konferenciji za novinare akademik Davor Miličić, voditelj transplantacionog tima za srce.

Kardiohirurg Hrvoje Gašparović nazvao je uznapredovalo srčano zatajenje epidemijom 21. vijeka.

Naveo je i da se program transplantacije srca u kontinuitetu provodi na Rebru od 1988. godine. Do sada je obavljeno nešto manje od 400 transplantacija, a u tri jslučaja i retransplantacija.

Gašparović je istakao izuzetan uspjeh posljednje retransplantacije, objasnivši da je bila riječ o tehnički vrlo kompleksnom osmosatnom zahvatu.

Izneseni su i podaci da je samo ove godine na Rebru obavljeno  27 transplantacija srca, a samo u protekloj sedmici četiri takva zahvata.

"Uz spomenutu retransplantaciju kod 61-godišnje pacijentkinje, novo srce dobila je i 13-godišnja djevojčica te dvojica 67-godišnjaka, a svi se odlično oporavljaju", rekao je Miličić.

Osnovna dijagnoza kod djevojčice bila je dilatacijska kardiomiopatija te je iznenada došlo do zatajenja srca uz nemogućnost da se stanje popravi lijekovima.

Uvrštena je na listu čekanja za donirano srce, na koje je čekala svega mjesec dana.

A pacijentkinja kojoj je drugi put presađeno srce, dolazi iz Zagreba dok je srce primila iz jedne od zemalja Eurotransplanta.

Na pitanje RTL-a, kako sam kontroliše srce s ovakvim situacijama, dr. Miličić kaže: "Kontroliram svoje srce tako da se nastojim nositi dobro sa stresom, s godinama čovjek pokupi neku rutinu pa je lakše nego na početku, ali uvijek je stresno jer se radi o biti ili ne biti za naše pacijente. Valja donijeti i odluku treba li prihvatiti ponuđeno srce ili ne jer katkad ta srca nisu dobre funkcije ili se radi o velikoj razlici u veličini tijela primatelja i donora i tada treba izvagati te na temelju onoga što nas je naučila znanosti i iskustvo donijeti personaliziranu i individualiziranu odluku."

Direktor Ante Ćorušić kaže da se s četiri transplantacije srca u sedmici dana ne može pohvaliti baš puno institucija u Еvropi, dok je šef Odjeljenja za koordinaciju transplantacija i eksplantacije Jasna Brezak istakla da hrvatski bolesnici imaju mogućnost da dočekaju nove organe koji budu uspješno transplantirani.

Video pogledajte OVDJE

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije