Ex -Yu

Hrvatski medij: Francuzi od Hrvatske traže avans od 150 miliona evra

Hrvatski medij: Francuzi od Hrvatske traže avans od 150 miliona evra
Foto: Tanjug/AP | Hrvatski medij: Francuzi od Hrvatske traže avans od 150 miliona evra
Tanjug

ZAGREB - Prema prvom nacrtu ugovora o kupovini 12 borbenih aviona Rafale F3R, Francuska od Hrvatske traži avans od 150 miliona evra, piše zagrebački Jutarnjii list.

Pozivajući se na svoja saznanaja, Jutarnji piše da francuska tehnička delegacija ovog mjeseca dolazi u Zagreb na sastanak s članovima hrvatskog tima, kada će i službeno početi pregovori Hrvatske i Francuske o ugovoru za kupovinu ovih aviona.

Na čelu hrvatskog pregovaračkog tima, u kojem nema predstavnika Glavnog štaba ni Ratnog vazduhoplovstva je šef kabineta premijer Zvonimir Frka-Petešić.

Francuska strana je u svojoj ponudi na hrvatskom tenderu predala i prijedlog ugovora koji će biti temelj razgovora.

Riječ je o pregovorima između dviju država, a ugovor bi, uvjerene su obje strane, trebalo da bude potpisan do kraja godine, najkasnije početkom 2022.

Osim ugovora s francuskom državom, Hrvatska će morati potpisati i popratne ugovore s proizvođačima...

O cijeni, navodi se, neće biti pregovora s obzirom na to da je ponuđena cijena na tenderu bila 999 miliona evra i ona se ne mijenja, piše Jutarnji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije