Ex -Yu

Hrvatski ministar o silovanju maloljetnice: Javnost ne može voditi postupke

Hrvatski ministar o silovanju maloljetnice: Javnost ne može voditi postupke
Foto: Wikipedia | Hrvatski ministar o silovanju maloljetnice: Javnost ne može voditi postupke

ZAGREB - Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković izjavio je večeras da sudski postupak petorici osumnjičenih za grupno silovanje maloljetnice u Zadru treba ostaviti sudu i da javnost ne može voditi sudske postupke.

"Još ne znamo činjenice i ne znamo kako će slučaj završiti. Taj slučaj treba ostaviti sudu", rekao je Bošnjaković za hrvatske medije.

On je upozorio da se u javnosti pravosuđe tretira kao jedino koje treba da se bori protiv nasilja, iako su problemi puno složeniji i pravosuđe dolazi "na kraju", kada je djelo počinjeno.

"Protiv nasilja se moraju boriti cijelo društvo i sve institucije, što mora rezultirati da nasilja bude što manje", rekao je Bošnjaković.

On kaže da ne zna čime je istražni sudija bi motivisan kada je pustio na slobodu osumnjičene, ali da je važno da pravosudni sistem ima institute da viši sud promijeni odluku, ako ona nije bila dobra.

Komentarišući izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da je nezadovoljan kažnjavanjem ratnih zločina u Vukovaru, Bošnjković je rekao da je "u proteklih godinu dana napravljeno mnogo, ali da vrijeme nije u tome saveznik".

"To su složena djela i na njima treba raditi. Tužilaštvo je angažovalo sve potencijale i mislim da će u budućnost dati još bolje rezultate", rekao je Bošnjaković.

U gradovima širom Hrvatske danas je održan protest "Pravda za djevojčice" u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od države ne dobijaju adekvatnu zaštitu.

Povod za protest je slučaj silovanja petnaestogodišnje djevojčice u Zadru.

Nakon što je istražni sudija osumnjičene za grupno silovanje pustio da se brane sa slobode, vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru im je odredilo jednomjesečni istražni zatvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije