Ex -Yu

Hrvatski sabor: Pupovac izglasan uprkos protivljenju hrvatske desnice

Hrvatski sabor: Pupovac izglasan uprkos protivljenju hrvatske desnice
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL | Hrvatski sabor: Pupovac izglasan uprkos protivljenju hrvatske desnice

ZAGREB – Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj, izabran je za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, čime je Hrvatski sabor kompletirao sastave svih svojih radnih tijela.

Kako piše Index, izabran je sa 109 glasova za, 20 protiv i jednim suzdržanim. Uz HDZ-ove, ruku za njega dignuli su i opozicioni poslanici, među njima SDP-a i Možemo, ne i zastupnici DP-a, koji pripadaju hrvatskoj ekstremnoj desnici, koji s HDZ-om čini saborsku većinu.

Pupovca je za predsjednika Odbora formalno predložio Klub nacionalnih manjina, a njegov izbor podijelio je kako zastupnike saborske većine, tako i opozicije. Naime, dio opozicionih poslanika opet je problematizirao činjenicu da se Pupovac deklariše kao saborska opozicija, a da spomenuti Odbor pripada većini koja onda ima pravo na predsjedničko mjesto.

DP, čiji zastupnici nisu glasovali za Pupovca, ranije je prijetio da bi mogao raskinuti i koaliciju ukoliko bude izabran na tu dužnost. Uz najavu da će dignuti ruku za Pupovca, iz HDZ-a su se pozivali na dugogodišnju praksu po kojoj Klub manjina predlaže svog kandidata za predsjednika Odbora.

Klub SDP-a najavio je da će podržati prijedlog Kluba nacionalnih manjina, jer uvažava činjenicu da je zadnjih više od 20 godina taj Klub predlagao predsjednika ovog Odbora. (Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije