Ex -Yu

Hrvatski sabor prvi put u istoriji zasjedao cijelu noć

Hrvatski sabor prvi put u istoriji zasjedao cijelu noć
Foto: N.N. | Hrvatski sabor prvi put u istoriji zasjedao cijelu noć

ZAGREB - Zastupnici u Hrvatskom saboru proveli su po prvi put u svojoj savremenoj istoriji cijelu noć u sabornici u raspravi koja se nastavila i tokom jutra.

Vladajuća koalicija na čelu sa HDZ-om predlaže izmjenu Poslovnika, odnosno pravila rada Sabora, sa tezom kako bi se na taj način doprinijelo kvaliteti, stručnosti i učinkovitosti saborskih rasprava. Ali, opozicione stranke, koje su protiv takve izmjene jer smatraju da bi se njome smanjile slobode i prava zastupnika, koristile su sva moguća sredstva kako bi raspravu učinile apsurdnom.

Zastupnici opozicije, od kojih su neki u Saboru od juče od 8,30 sati, namjerno su koristili mogućnost koju im daje Poslovnik da nakon svake rasprave zatraže pauzu, tako da su razlozi za pauze, koje su na kraju potrajale cijelu noć, bili od cijene banana pa do ledenih zima.

Zbog stava kako vladajuća koalicija izmjenom Poslovnika narušava demokratske standarde rada u Saboru, opozicija je cijelu noć otezala kako bi se rasprava o ovoj temi vodila prijepodne, uz učestvovanje medija i cijele domaće javnosti.

Izmjenama koje predlaže saborska većina uređuju se replike koje se skraćuju sa dvije na jednu minutu, a zastupnik bi po tački dnevnog reda mogao replicirati najviše tri puta. Za zlouporabe povrede Poslovnika propisuje se i govor u trajanju od pola minute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije