Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Hrvatski teolog: Patrijarh Irinej je bio moj brat u Hristu

Hrvatski teolog: Patrijarh Irinej je bio moj brat u Hristu
Foto: Tanjug/Arhiva | Hrvatski teolog: Patrijarh Irinej je bio moj brat u Hristu
Tanjug

ZAGREB - Hrvatski novinar publicista i teolog Drago Pilsel prigodnim tekstom oprostio se od patrijarha srpskog Irineja riječima da ga je smatrao sebi bliskim, da je prema njemu bio susretljiv i da je imao toliko povjerenja da mu je čak povjerio za objavjivanje pisma koja je uputio papi Franji, a poslije kojh je Sveta Stolica zaustavila proces kanonizacije zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Nakon tih pisama, podsjeća Pilsel, formirana je Mješovita katoličko-pravoslavna komisija o Stepincu.

Sa patrijarhom Irinejem je, kaže, više puta razgovarao i formalno za medije i neformalno.

Priča da se patrijarh jednom prilikom veoma obradovao kada mu je Pilsel zatražio blagoslov da pokuša da doktorira na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Uz navode iz patrijarhove biografije, Pilsel u tekstu objavljenoom na hrvatskom portalu "Autograf" podsjeća na riječi pape Franje kojima je odgovorio na pitanje novinara "Večernjeg lista" o kanonizaciji Alojzija Stepinca, a tokom povratnog leta iz Skoplja za Rim, 7. maja prošle godine.

Papa je, podsjeća Pilsel, najprije rekao da se Stepinac bio čovjek s vrlima, da se za njega može moliti, da je on blažen, ali da se u određenom trenutku procesa kanonizacije, kako je rekao, došlo do nerazjašnjenih tačaka.

Dodao je i da je riječ o istorijskim tačkama.

Papa je tada rekao, podsjeća Pilsel, da su Hrvati i Srbi braća:

"Braća smo i samo braća. Ako neko misli da Srbi i Hrvati nisu slovenska braća, a ima i takvih, valjda smo braća po Hristu i učenju koje nam je ostavio i koje moramo da slijedimo".

Dalje, papa je rekao:

"I, ja koji treba da potpišem kanonizaciju (Stepinca) s mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio savjet i onda sam vidio da treba pitati za pomoć Irineja (patrijarha Srpske pravoslavne crkve, pr. a.). Irinej je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno istorijsku komisiju. Radili smo zajedno. Jer, i Irineja i mene jedino zanima istina. Ne pogriješiti…”.

Pilsel dalje piše da mu je patrijarh Irinej u jednom intervjuu rekao da se treba moliti za mir.

Pilsel priznaje da ne bi potpisao svaku Irinejevu rečenicu, ali ne bi, kaže, potpisao ni svaku rečenicu pape Franje. Jer, kako ističe, svi smo mi nekako svoji.

"I patrijarh je bio svoj. Niko mu glavu nije nosio. Imao je jasne stavove", naveo je i dodao da je "patrijarh srpski Irinej bio njegov brat u Hristu".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije