Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Hrvatski veterani ne odustaju od ustaškog pozdrava

Hrvatski veterani ne odustaju od ustaškog pozdrava
Foto: Ilustracija | Hrvatski veterani ne odustaju od ustaškog pozdrava
N.N.

ZAGREB - Koordinacija veteranskih i stradalničkih udruženja Grada Zagreba, Splita i Splitsko-dalmatinske županije kritikovala je danas odluku Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje je zaključilo da je pozdrav "Za dom spremni" suprotan Ustavu pa se može koristiti samo u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje, poručivši da se nikada neće odreći tog pozdrava.

Predstavnici tih udruženja izjavili su na konferenciji za novinare da im je potpuno neprihvatljivo stajalište Vijeća da se toleriše crvena zvijezda petokraka, koja je za njih simbol "agresorske srpske vojske", a istovremeno predlaže zabrana pozdrava "Za dom spremni".

Poručili su da se nikada neće odreći pozdrava "Za dom spremni", koji su koristili posebno pripadnici HOS-a, a za koji tvrde da je stari hrvatski pozdrav koji "nema nikakve veze s Nezavisnom Državom Hrvatskom u Drugom svjetskom ratu i ustaškim režimom". 

Advokat Davorin Karačić rekao je da se taj pozdrav ne smije brkati s NDH, kao što se ni moderna Hrvatske ne može brkati s tom državom, a "Za dom spremni" nije jednoznačan simbol, nego je jedan od simbola proteklog rata.

Predsjednik "Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije" Ivan Turudić rekao je da je "velikosrpska agresija imala na čelu zvijezdu petokraku" te više puta poručio da se veterani ne žele odreći pozdrava "Za dom spremni".

Dodao je da je kao logoraš "doživio mučenja i psihička zlostavljanja od ljudi koji su nosili petokraku" te upitao da li neko misli na to da on i drugi imaju negativne konotacije o petokraki. 

Podršku takvim stajalištima Koordinacije dali su saborski poslanik Željko Glasnović, istoričar Josip Jurčević i predstavnici drugih veteranskih udruženja.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije