Ex -Yu

Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova

Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova
Foto: Ilustracija | Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova

ZAGREB - Hrvatskoj prijeti nestasica lijekova zbog velikog duga države prema veledrogerijama, koji u ovom trenutku prelazi pet milijardi kuna (oko 700 miliona evra).

Predstavnici veledrogerija su danas demonstrativno napustii sastanak sa ministrima finansija i zdravlja Zdravkom Marićem i Vilijem Berošem, preneli su hrvatski mediji.

Predstavnica veledrogerije je, piše zagrebački portal Index, bila vidno nezadovoljna nakon sastanka koji je naprasno završen.

"Mogu biti partner sistemu do dve milijarde kuna. Dug je preko četiri milijarde kuna. Mi više od dve milijarde kuna ne možemo tolerišemo, to je stvar vlade", rekla je kratko predstavnica jedne od veledrogerija.

Dodala je da je dug bolnica 4,3 milijarde kuna, a apoteke duguju još 700 miliona, tako da je dug prešao pet milijardi kuna.

Ministar Marić je novinarima rekao da su lekovi važni, ali da treba imati u vidu kakva je situacija s budžetom. Dodao je da su na pragu dogovora i da će nastaviti razgovore, kao i da će dio sredstava biti obezbeđen iz rebalansa budžeta.

"Nastojaćemo da kroz preraspodjele nađemo dio sredstava kako bismo, nadam se, izbjegli zastoje u distribuciji lekova", rekao je ministar Marić.

Predstavnici veledrogerija napustili su sastanak, jer im ni danas nije ponuđeno rešenje za, kako se navodi, alarmantnu situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije