Ex -Yu

I u Tivtu i Plužinama u nedjelju Dan žalosti zbog smrti Amfilohija

I u Tivtu i Plužinama u nedjelju Dan žalosti zbog smrti Amfilohija
Foto: Image by Alexander Grishin from Pixabay | I u Tivtu i Plužinama u nedjelju Dan žalosti zbog smrti Amfilohija

PODGORICA - U Tivtu i Plužinama u nedjelju, 1. novembra, biće dan žalosti povodom smrti Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović u odluci o proglašenju dana žalosti naveo je da će taj dan zastave na zgradi opštine Tivat, javnih institucija i preduzeća, kao i na prostorijama mjesnih zajednica, biti spuštene na pola koplja.

Lokalni javni servis, Radio Tivat program će prilagoditi okolnostima Dana žalosti, a u nedjelju je zabranjeno i emitovanje muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mjestima u Tivtu.

Komnenović je danas povodom smrti mitropolita Amfilohija uputio telegram saučešća Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, monaštvu, sveštenstvu i svim vjernicima Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Sa dubokim žaljenjem primili smo vijest o upokojenju mitropolita koji je bio vrhovni autoritet, molitvenik pred Gospodom, učitelj, duhovnik, stub pravoslavlja i pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori. Žalimo za njim kao čovjekom i vladikom, u nadi da će svo dobro koje je za života činio, ostati kao putokaz i primjer", naveo je Komnenović u telegramu saučešća.

Predsjednik opštine Plužine Mijuško Bajagić u odluci o proglašenju dana žalosti naveo je da se taj dan obilježava isticanjem zastave na pola koplja na zgradi opštine Plužine.

"Organizatori javnih programa i sadržaja dužni su da svoje programe i sadržaje prilagode danu žalosti. Za vrijeme dana žalosti zabranjeno je emitovanje muzike, odnosno održavanje programa zabavnog sadržaja na javnim mjestima", piše u odluci.

Odluku da dan žalosti bude u nedjelju donijele su i lokalne samouprave i u Budvi, Herceg Novom i Beranama.

Mitropolit Amfilohije preminuo je jutros u Podgorici, u Kliničkom centru Crne Gore, od posljedica virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije