Ex -Yu

IDS: Javiti Nijemcima da je pozdrav "Hajl Hitler" sasvim OK

IDS: Javiti Nijemcima da je pozdrav "Hajl Hitler" sasvim OK
Foto: N.N. | IDS: Javiti Nijemcima da je pozdrav "Hajl Hitler" sasvim OK
Tanjug

ZAGREB - Istarski demokratski sabor (IDS) osudio je danas odluku Visokog prekršajnog suda u Zagrebu da, kako prenose mediji, Marko Perković Tompson uzvikivanjem ustaškog pozdrava "za dom spremni" na početku antisrpske pesme "Bojna Čavoglave" nije prekršio zakon.

Iz IDS-a ironično poručuju da bi sada trebalo javiti Nijemcima da je pozdrav "Hajl Hitler" sasvim u redu, prenosi Hina.

"U zemlji koja za nekoliko nedjelja preuzima predsjedavanje EU, sud je odlučio da nema ništa spornog u veličanju fašizma. Fantastičan uvod u hrvatsko predsjedanje", navode u IDS-u.

Iako Visoki prekršajni sud još nije zvanično objavio svoju odluku u tom predmetu, članovi IDS-a pozvali su se na medije, koji su objavili da je sud odlučio da sporni uzvik nije nezakonit, i poručili kako "s gnušanjem" gledaju na odluku suda koji odobrava isticanje ustaškog pozdrava.

U IDS-u, najjačoj stranci u istarskoj županiji, ističu da sav civilizovani svijet jednoglasno osuđuje revitalizaciju zločinačkih režima poput fašizma i nacizma, i da na bilo kakav oblik promovisanja tih režima gleda kao na anticivilizacijski čin, "osim Hrvatske".

IDS navodi i da bezrezervno osuđuju takvu odluku, "u nadi da će se pojedinci prizvati pameti prije nego odluka postane pravosnažna" i poručuje da Hrvatskoj ne treba takva sramota.

Jutarnji list je ranije objavio da je tročlano vijeće Visokog prekršajnog suda presudilo da Marko Perković Tomson uzvikivanjem "za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" nije prekršio zakon.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije