Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Index: Tuđmanova Hrvatska nerazvijena i nekonkurentna

Index: Tuđmanova Hrvatska nerazvijena i nekonkurentna
Foto: Ilustracija | Index: Tuđmanova Hrvatska nerazvijena i nekonkurentna
Srna

ZAGREB - Hrvatska koju je stvorio lider HDZ-a Franjo Tuđman, čija se godišnjica smrti upravo obilježava, spada među najnerazvijenije zemlje EU i Evrope, a čak 22 odsto stanovništa otišlo je u druge zemlje, pokazuju međunarodne statistike.

Prema izvještaju Svjetske banke "Migracije i odliv mozgova u Evropi i Centralnoj Aziji", najveću stopu emigracije u EU, nakon Malte, ima Hrvatska.

U izvještaju iz oktobra ove godine navodi se da je Hrvatsku do sada napustilo 21,9 odsto stanovništva, odnosno da petina građana koji su se rodili u Hrvatskoj sada živi izvan nje.

Hrvatska je ekonomski nekonkurentna zemlja. Institut za razvoj poslovnog upravljanja iz Lozane objavio je rezultate "Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2019" koji pokazuju da se Hrvatska nalazi u društvu Venecuele, Mongolije i Argentine.

Hrvatska je zauzela 60. mjesto od ukupno 63. svjetske ekonomije, što je čak rast za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.

Međunarodni institut za razvoj menadžmenta svrstao je Hrvatsku među deset najgorih zemalja po uspješnosti privlačenja stranih stručnjaka, piše zagrebački portal "Index.hr".

Kada je u pitanju BDP, Hrvatska je na dnu liste postkomunističkih zemalja - preskočile su je Češka, Slovenija, Mađarska i Slovačka, Poljska, Estonija, Letonija, Litvanija, Rusija...

U kategoriji pokretanja poslovanja Hrvatska je na 114. mjestu, a prema solventnosti za dobijanje kredita nalazi se na 104. mjestu.

Hrvatska je u evropskom vrhu samo po jednom parametru - po izdvajanjima za Katoličku crkvu.

I domaće i strane statistike govore da Hrvati izdvajaju najveći postotak svog BDP-a za kategoriju "rekreacija, kultura i religija".

Podaci Evrostata otkrivaju da Hrvatska, ipak, izdvaja najmanji postotak BDP-a za rekreaciju svojih građana, a najveći za crkvene ustanove, prenosi portal "Index".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije