Ex -Yu

Intimna prijateljica uhapšenog sudije opisala druženje s Mamićem u Dubaiju

Intimna prijateljica uhapšenog sudije opisala druženje s Mamićem u Dubaiju
Foto: Pixabay/Ilustracija | Intimna prijateljica uhapšenog sudije opisala druženje s Mamićem u Dubaiju
N.N.

Intimna prijateljica uhapšenog osječkog sudije Zvonka Vekića, kojeg Zdravko Mamić optužuje za korupciju, svjedočila je, kako je neslužbeno doznao Telegram, o sudijinim druženjima s bivšim čelnim čovjekom Dinama.

Sam Mamić opisao je kako ga je sudija Vekić uvjeravao da će mu srediti oslobađajuću presudu. Govorio mu je da je dugogodišnji prijatelj sa sudijom Darkom Krušlinom, koji je Mamića na kraju osudio na šest i po godina zatvora. Sada su i Krušlin i Vekić, zajedno sa sudijom Antom Kvesićem, pod istragom zbog uzimanja mita od Mamića.

On je u svojoj obrani detaljno opisao kako je plaćao stotine hiljada evra sudijama.

Osim što su se sastajali u BiH, o čemu su istražioci pronašli podatke s graničnih prelaza, Mamić i sudija Vekić vidjeli su se i u stanu sudijine prijateljice u Osijeku. Na tom susretu bio je i Ljubomir Pribić, bivši pomoćnik šefa osječkog zatvora, koji je blizak s Mamićem. On u svom iskazu tvrdi da je Vekić tada Mamiću rekao da je vidio napisanu oslobađajuću presudu.

Valja napomenuti kako USKOK vjeruje da je taj stan u Osijeku kupljen sumnjivim sredstvima, tačnije Mamićevim mitom. Naime, na računu sudijine prijateljice nema traga o podizanju 375.000 kuna koliko je plaćen stan. Osim toga, njena primanja, navodi USKOK, ne bi bila dovoljna za to ulaganje. Zato se sumnja da je u pitanju prikrivena imovina sudije Vekića.

Upravo u tom stanu, tvrdi Mamić, sudiji Vekiću dao je 20.000 evra, a on mu je navodno rekao da će tim novcem sudija Krušlin platiti vještakinju koja bi trebalo da da iskaz u njegovu korist i omogući donošenje oslobađajuće presude.

I kod sudije i kod njegove prijateljice Ministarstvo finansija utvrdilo je nesrazmjer između prihoda i rashoda. Ona zasad nema pokriće za više od pola miliona kuna iz razdoblja od 2017. do 2020. godine.

Svoju prijateljicu sudija Vekić vodio je na ljetovanje u Rovinj, što im je navodno platio Mamić, kao i na već mnogo puta spominjano putovanje u Dubai na doček Nove godine. Tamo im je, kako je potvrdila i Mamićeva supruga Marina, dao još 10.000 evra kako bi mogli u šoping.

Sudijina prijateljica otkrila detalje puta u Dubai

"Kad smo bili u Dubaiju družili smo se sa Zdravkom Mamićem. Putovali smo do tamo preko Beograda.

Zajedno smo bili i na organiziranom dočeku Nove godine. Bili smo s Mamićem na večeri u restoranu. S njim su bili i njegova supruga Marina i brat Zoran. Nisam sigurna, ali moguće je da je tada u istom društvu bio i Damir Mišković (vlasnik NK Rijeke) sa suprugom", izjavila je tokom ispitivanja sudijina prijateljica, piše Telegram.

I nekadašnja partnerka Zorana Mamića svjedočila je u dosadašnjem toku postupka o druženju u Dubaiju. Prisjetila se da je sudija Vekić Zdravku govorio da "ne brine ništa zbog suđenja u Osijeku". Uvjeravao ga je, navodno, da su "optužbe neosnovane i da će sve biti u redu".

Sučeva prijateljica, osim o putu u Dubai i ljetovanju u Rovinju, pričala je istražiocima i o susretu Mamića i Vekića u zagrebačkom izletištu Zelenjak. Ispričala je da su Vekić i ona tamo bili na piću sa Zdravkom Mamićem i njegovom suprugom. Rekla je kako ne zna ko je plaćao sva ta čašćenja i putovanja.

U dosadašnjem toku postupka vlasnici izletišta Zelenjak takođe su potvrdili da se Mamić kod njih sastajao s Vekićem. Jedan član osoblja vidio je Mamića kako sudiji daje kovertu i govori: "Braco, malo paprike da bude bolja hrana", prenosi Index.hr.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije