Ex -Yu

Iran učetvorostručio osiromašavanje uranijuma

Iran učetvorostručio osiromašavanje uranijuma
Foto: Ilustracija | Iran učetvorostručio osiromašavanje uranijuma

TEHERAN - Iran je četvorostruko povećao obogaćivanje uranijuma, otkrio je danas funkcioner iz nuklearnog postrojenja Natanz, a prenijela iranska novinska agencija Tasnim, nedjelju dana nakon što je Teheran i službeno prestao poštivati dio obaveza nuklearnog sporazuma.

Teheranu se po tom dogovoru dopuštala proizvodnja slabo obogaćenog uranija, s ograničenjem od 300 kilograma i dozvoljavalo da višak šalje izvan države zbog skladištenja ili prodaje.

Teheran je ove nedjelje objavio da ograničenje više ne vrijedi jer je odustao od nekih obaveza kao odgovor na jednostrano povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz tog dogovora.

Ne zna se za koliko je iranska zaliha uranijuma prešla granicu od 300 kilograma. Po sporazumu se toj bliskoistočnoj državi dozvoljavalo obogaćivanje do nivoa od 3,67 odsto, daleko ispod 90 odsto potrebnih za proizvodnju nuklarnog oružja. Iran je i prije dogovora sa svjetskim silama dostigao nivo od samo 20 odsto.

Američko-iranske veze su na najnižem nivou otkad je predsjednik Amerike Donald Tramp prije godinu dana odlučio da se povuče iz međunarodnog ugovora potpisanog 2015. godine o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija Teheranu i otkad je u novembru prošle godine ponovo uveo privredne sankcije Iranu.

Napetost između Vašingtona i Teherana je naglo porasla kada su SAD objavile da u Perzijski zaliv šalju nosač aviona Abraham Linkoln i bombardere B-52, opravdavajući taj potez iranskom "prijetnjom".

Tramp je u nedjelju zaprijetio Iranu uništenjem ako napadne američke interese.

"Ako Iran želi da se tuče, biće to zvanično kraj Irana. Više se nikad neće prijetiti Sjedinjenim Državama", objavio je Tramp na Twitteru.

Prijetnju je iznio nekoliko sati nakon što je raketa pala na teško utvrđenu Zelenu zonu u glavnom iračkom gradu Bagdadu i pala pola kilometra od američke ambasade.

SAD su nedavno iz ambasade evakuisale dio osoblja zbog, kako se navodi, "ozbiljnih" prijetnji proiranskih snaga u Iraku.

Prijetnje sa svih strana

Iranski ministar inostranih poslova Mohamad Džavad Zarif odbacio je Trampove, kako kaže, "genocidne prijetnje" i upozorio ga da ne prijeti njegovoj zemlji, te da prouči istoriju.

"Iranci odolijevaju hiljadama godina, dok su agresori nestali (...) pokušajte s poštovanjem, to djeluje", poručio je Zarif.

Na Twitteru je napisao da na Trampa veliki uticaj ima "B ekipa", aludirajući na savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i saudijskog prijestolonasljednika Mohameda Bin Salmana.

"Tramp se nada da će postići ono što nije pošlo za rukom Aleksandru Velikom, Džingis kanu i ostalim agresorima. Iranci odolijevaju već hiljadama godina, dok su agresori nestali. Ekonomski terorizam i genocidne prijetnje neće uništiti Iran", poručio je Zarif.

Strah da Irak bude uvučen

Dan nakon što je u blizini američke ambasade u Bagdadu pao raketni projektil, iračke šiitske vođe upozorile su u ponedjeljak na opasnost da zemlja bude uvučena u rat između SAD-a i Irana.

Istaknuti šiitski klerik Moktada al-Sadr je rekao da je protiv raspirivanja rata između SAD-a i Irana, jer bi takav scenario pretvorio Irak u "bojno polje".

"Potrebni su nam mir i obnova i ko god da uvuče Irak u rat i pretvori ga u bojno polje biće neprijatelj iračkog naroda", poručio je al-Sadr.

Kais al-Kazali, vođa šiitske milicije Asaib Al al-Hak, rekao je da se "ne smije dati povod za rat između Irana i SAD-a".

"Rat bi naštetio iračkoj politici, privredi i bezbjednosti", poručio je al-Kazali.

Hadi al-Amiri, lider parlamentarnog bloka al-Fatah u saopštenju je upozorio "da će rat, ukoliko bukne, sve spaliti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije