Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Irinej o KiM: Razgovori koji će se voditi ne obećavaju rešenje

Irinej o KiM: Razgovori koji će se voditi ne obećavaju rešenje
Foto: Tanjug arhiva | Irinej o KiM: Razgovori koji će se voditi ne obećavaju rešenje
Srna

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da su se on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili da su razgovori o Kosovu i Metohiji neizvjesni i da je situacija na tom području veoma teška.

"Razgovori koji će se voditi nisu nešto što obećava rešenje, tako da je to problem koji se samo produžava. Kosovo je u posebnoj situaciji i videćemo kako će to da se završi", rekao je patrijarh Irinej za portal "Nova.rs" poslije jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Patrijarh Irinej je naveo da je sa Vučićem razgovarao i o završetku radova na Hramu Svetog Save u Beogradu i da se nije odustalo od ideje da osveštanju Hrama sredinom oktobra prisustvuje i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Mi smo taj termin odredili, ali je pitanje da li će biti moguće organizovati u drugoj polovini oktobra. To zavisi od mnogih faktora. Imamo nade da će tom činu prisustvovati predsednik Putin i od te ideje nismo odustali. To će se dogoditi ako uslovi dozvole", rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da ima još mnogo posla na Hramu Svetog Save i da se sve planski obavlja.

"Ukoliko budemo obavili te poslove i ako prilike budu dozvoljavale, mi ćemo organizovati takav skup", istakao je patrijarh Irinej.

Govoreći o reagovanjima na njegovu izjavu da je vrijeme za pomirenje između Srba i Hrvata, patrijarh srpski je naveo da je to oduvijek stav Srpske pravoslavne crkve.

"Naš stav je oduvek bio da treba stvoriti atmosferu mira, ali to moraju da žele obe strane. Videćemo da li će se napraviti nekakvi pomaci u tom pravcu", istakao je patrijarh Irinej.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije