Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Ispovijest Jovankine sestre: Tito mesio štrudlu za Sofiju Loren

Ispovijest Jovankine sestre: Tito mesio štrudlu za Sofiju Loren
Ispovijest Jovankine sestre: Tito mesio štrudlu za Sofiju Loren
N.N.

Josip Broz Tito je za vreme svoje vladavine ugostio mnoge svjetske zvijezde poput Elizabet Tejlor, Sofije Loren i Ričarda Bartona. Svi oni su se divili jedno drugom, a i na Jovanku su ostavili dobar utisak - priča Nada Budisavljević, sestra Jovanke Broz.

Sestra Jovanke Broz, Nada Budisavljević, u knjizi  autora Žarka Jokanovića,”Moja sestra Jovanka Broz”, otkriva zanimljivosti iz života Josipa Broza Tita i prve dame SFRJ. Doživotnog predsjednika su za vrijeme njegove vladavine posećivale mnoge filmske dive iz inostranstva, i njemu je to izuzetno prijalo, a i Jovanki.

''Jednom mi je Tito dao da pročitam pismo koje mu je napisao Ričard Barton. Htela sam da vidim kako Barton piše. Pisao ga je rukom. To je za mene bilo jako interesantno. A u pismu koje je Barton napisao Titu nakon filma Sutjeska, (u tom filmu Barton je igrao Tita), rekao je da mu je nelagodno jer ga svi ljudi gledaju, odmeravaju i upoređuju sa Titom, i da on oseća da pomalo gubi u tom poređenju – priča Nada i dodaje: – Inače mislim da je Tito bio zadovoljan Bartnovom ulogom i da mu je to pomalo laskalo, jer u to vreme Ričard Barton i Elizabet Tejlor bili su na vrhuncu svoje slave'', napisala je Nada.

Tita je posjetila i čuvena glumica Sofija Loren. Bila je njegov gost na Brionima jedno 15 dana. Nada kaže da je tom prilikom italijanska diva dovela i svog sina koji je tada imao samo godinu i po dana. Došla je sa jednom švajcarskom dadiljom i bila je u vili “Jadranka”, tamo gdje su prvo oni bili. I svaki dan je dolazila na Vangu da se kupa. Tito i Jovanka su sve vrijeme bili tu za vrijeme njene posjete.

''Svakog dana je telefonirala Karlu Pontiju. Kosu je prala destiliranom vodom i stavljala je maslinovo ulje kao pakovanje. I ta njena kosa je bila veličanstvena. A kada bi je slikali uvek je okretala profil koji je bio lepši. To su te male tajne velikih majstora kuhinje. Sofija Loren je jako volela da kuva. Posle je izdala knjigu “Sofija u kuhinji, s ljubavlju”. Tako nekako. I ona je na Vangi pripremala sosove za špagete.  Pošto se pravila velika količina tih sosova, sećam se da je u to stavljala teleće, svinjsko meso i pršutu, ali kada sam čula da ide i osam kilograma svežeg paradajza, bila sam iznenađena. I to je stvarno bilo veličanstveno. Pravi specijalitet. I onda smo svi to jeli, svi zajedno, bilo je božanstveno!'', prisjeća se Jovankina sestra.

Nada kaže da je Tito za Sofiju pravio zagorsku štrudlu.

''On je uživao da to radi, bio je tu i neki kuvar, ali Tito je to radio. Pravio je štrukle, štrudlu sa jabukama. Razvlačio je lično testo na tom stolu, motao. Uživao je u tome. Ne znam baš da li je tačno znao koliko baš čega tu ide ili mu je kuvar u tome pomagao, ali je sam sve to mesio i pekao'', kaže Nada.

''Za razliku od njega, Jovanka uopšte nije uživala u kuvanju, morala je kasnije da kuva kada je ostala sama. Inače, ona nije kuvala Titu dok su bili zajedno. To nije bio njen fah, ali je volela da jede. Svašta je volela da jede, bila je sladokusac'', kaže njena sestra.

Dobrica Ćosić, priča Nada, napisao je ''Titu neko pismo i onda mi je on dao da ga pročitam''.

'' Ja sam bila zgranuta time, pa sam rekla da on to najverovatnije nije ni mislio što je napisao i on mi je rekao da se ne mešam u to. I nisam se dalje mešala. On je znao da sam volela Dobricu kao psica. Tri meseca smo svi bili zajedno na brodu, na putovanju. Meni je bio zanimljiv Dobrica koji nam je pričao neke druge stvari. O tome šta piše, šta će da napiše, komentarisao je stvari koje su se dešavale'', svjedoči ona..

''Bela Krleža, supruga Miroslava, bila je jedna beskrajno simpatična, draga, pametna i duhovita osoba. I Jovanka je uživala da bude sa njom. Bela je bila njena prijateljica i vrlo su se lepo družile. Bela je uvek nastojala da joj skrene pažnju da bi trebalo malo da se pobrine o sebi. Pokušala je da joj kaže da stvori sebi neku sigurnost, da ima svoj bar dvosoban stan. Onda joj je pričala kako je kupila dvosoban stan u Zagrebu. Mali, ali njen. Jer, ako se Krleži nešto desi, nju će otprilike isterati i ona neće dozvoliti da ostane na ulici. I tako je Bela njoj htela da sugeriše na jedan fin način da bi trebalo da misli na sebe, dok još može. Da se postara za sebe. Ali Jovanka to nije činila, nego je i odbijala da misli šta će biti posle'', objašnjava Nada i dodaje:

''To je Jovanki bilo tako daleko od nje. Ona nije htela ni da pomisli da će Tito jednog dana umreti. Ona nije htela da razmišlja o tome. Da ne priziva zlo. Ona nije htela ni da obezbedi crninu jer iako nije bila sujeverna, nije želela da priziva zlo.'', prenosi Telegraf.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije