Ex -Yu

Ispovijest Smiljanine cimerke iz ćelije: Govorili joj da je ubica i polijevali kafom

Ispovijest Smiljanine cimerke iz ćelije: Govorili joj da je ubica i polijevali kafom
Foto: Screenshot/YouTube | Ispovijest Smiljanine cimerke iz ćelije: Govorili su joj da je ubica i polijevali je kafom

Mogu reći da smo se dobro upoznale i da mi je bila velika moralna potpora, ne znam kako bih izdržala u pritvoru da nije bilo nje, kazala je mlada Varaždinka (podaci poznati redakciji 24sata.hr) koja je sa osuđenom Smiljanom Srnec dijelila ćeliju u varaždinskom zatvoru.

Smiljanu je varaždinski sud nepravosnažano proglasio krivom za ubistvo sestre Jasmine Dominić i izrekao joj 15 godina zatvora, maksimalnu kaznu po starom Kaznenom zakonu iz 1997. godine, koji je bio na snazi u vrijeme kad je ubistvo počinjeno.

"Dosta ju je potresla odgoda u prosincu. Kako je vrijeme odmicalo, bila je psihički sve lošije, teško joj je pala odvojenost od supruga i kćeri", kaže bivša istražna zatvorenica te dodaje da su Smiljani u posjetu redovno dolazile kćerke, suprug.

Otkrila je da je Smiljana jednoj baki kupovala cigarete i šampon.

"Bila je jedna baka koja stvarno nije imala novca, nije imala ni za što, cigarete, kavu... Smiljana joj je kupovala cigarete, šampon... Bilo ih je koje su je provocirale, jedna ju je polila vrućom kavom. Ona je samo ustala, otišla u kupaonicu se oprati, a zatim se vratila bez riječi. Pa da je takva kakvom je prikazuju, zar bi tako reagirala? I na dvorištu, kad bi joj dobacivali 'ubojico', nikad nije reagirala niti odgovorila na provokacije", priča Varaždinka.

Slobodno vrijeme provodile su gledajući TV, igrajući država-grad-selo, a više su puta pročitale i pet ljubavnih romana, koji su im bili dostupni.

Povrijedila je prst tokom popravka odvoda

Prisjetila se i jednog događaja kad je Smiljana povrijedila mali prst, što su uhvatile kamere fotoreportera.

"Popravljale smo odvod u kupaonici. Gurnula je četkicu unutra i ozlijedila nokat i kožicu. Nije bilo ništa strašno, ali je dosta krvarila, pa su joj pravosudne policajke dale flaster", otkrila nam je.

Smatra da je bilo dosta propusta tokom policijske istrage nestanka, a i kasnije tokom istrage ubistva.

"Trebao im je krivac, a ona je bila tamo. Mora netko biti kriv", pojašnjava sagovornica 24sata.hr.


Povezana vijest: Slučaj "zamrzivač": Smiljani Srnec 15 godina zatvora za ubistvo sestre


Smiljana Srnec nepravosnažno je osuđena, bez neposrednih dokaza i svjedoka samog zločina, na maksimalnih 15 godina zatvora za ubistvo svoje sestre Jasmine Dominić.

Sud je uvjeren da ju je Smiljana u ljeto 2000. udarila s najmanje pet udaraca po glavi tupotvrdim predmetom. Jasmina je umrla od višestrukih preloma kostiju svoda i baze lobanje s povredom mozga, a Smiljana je potom sestrino tijelo ubacila u zamrzavač i potom 19 godina živjela u istoj kući kao da se ništa nije dogodilo.

Sud je kao otežanu okolnost uzeo direktnu namjeru, jačinu povreda, žrtvu kao mladu osobu i skrivanje tijela u zamrzivaču 19 godina, kao i uslovnu osuđivanost za lažno prijavljivanje krivičnog djela zaključio da se može govoriti o podmuklom načinu izvršenja.

Jedina olakšavajuća okolnost je što je Smiljana Srnec majka troje djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije