Ex -Yu

Istarska policija istražuje navode medija o silovanjima maturantkinja

Istarska policija istražuje navode medija o silovanjima maturantkinja
Foto: Ilustracija | Istarska policija istražuje navode medija o silovanjima maturantkinja

ZAGREB - Istarska policija potvrdila je danas da istražuje navode o slučajevima silovanja tokom događaja za maturante X-Jam na poluostrvu Lanterna kod Poreča, o kojima su pisali austrijski mediji.

"Obavještavamo vas da je policija od 20. juna do 10. jula 2021. godine primila dvije prijave o krivičnim djelima protiv polne slobode", rečeno je iz istarske Policijske uprave za Index.hr.

Kako je navedeno u odgovoru za zagrebački portal, kriminalnom istragom policijski službenici utvrdili su sumnju da je 19-godišnjak 7. jula počinio krivično djelo silovanje na štetu mlade punoljetne ženske osobe.

Dodaje se da su i žrtva i počinitelj austrijski državljani na maturskom putovanju, a osumnjičeni je po okončanju istrage, 8. jula, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske.

Index dodaje da je prema nezvaničnim informacijama žrtva silovanja bila 18-godišnja djevojka iz Austrije.

Što se tiče drugog slučaja, kriminalna istraga još uvijek traje i policija preduzima radnje u cilju utvrđivanja okolnosti događaja, odnosno krivičnog djela koje je prijavljeno.

Zagrebački portal dodaje i da su se, prema nezvaničnim informacijama, oba slučaja dogodila na zatvorenim događajima namijenjenim austrijskim maturantima i da je sa drugim slučaje povezan pripadnik obezbjeđenja, inače austrijski državljanin.

Podsjetimo, austrijski list Kronen cajtung objavio je članak u kojem se iznose optužbe za silovanje maturantkinja, koje su navodno počinili pripadnici obezbjeđenja na X-Jamu.

Austrijski list je o svemu pitao i organizatore X-Jama, koji su odgovorili da su im poznate pritužbe na pripadnike obezbjeđenja iz Hrvatske i Austrije, koji su radili na X-Jamu, ali i da optužbe nisu potvrđene.

Organizatori tvrde da se sprovodi stroga istraga u saradnji s poslodavcima pripadnika obezbjeđenja, kao i da su osumnjičeni udaljeni sa poluostrva Lanterna, koji je pretvoren u veliku žurku za maturante.

Index prenosi i da je bečki Standard objavio tvrdnje austrijskih maturanata sa društvenih mreža, u kojima se navodi da su pripadnici obezbjeđenja izudarali jednog mladića jer je bio tamnoput, što tumače kao rasizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije