Ex -Yu

Italijan oduševio Beograđane: Otkrio tajnu za savršenu kafu kod kuće

Italijan oduševio Beograđane: Otkrio tajnu za savršenu kafu kod kuće
Foto: Pixnio | Italijan oduševio Beograđane: Otkrio tajnu za savršenu kafu kod kuće

BEOGRAD - ​Fabio Doti sa sjevera Italije već 10 godina radi kao profesionalni barista, a put Beograda je došao zbog radionice "Saluti dall'Italia". U prijatnoj atmosferi, mnogi ljubitelji kafe uživali su u umjetnosti pravljenja najbolje šoljice i dekorisanju iste.

Prisutni su sa oduševljenjem pratili Fabia koji je sa velikim zadovoljstvom svoje umijeće podijelio sa gostima kojima je pomogao da naprave svoju savršeno ukusnu i lijepu šolju kafe.

"Ako želite da postanete barista, predlažem da završite specijalan kurs koji će vam omogućiti da naučite sve potrebne vještine" kaže Fabio.

Svako jutro Fabio počinje espreso kafom iz čuvenog moka pot aparata, koji se tradicionalno koristi u Italiji, za pripremu kafe kod kuće.

"Kada dođem na posao, naravno, popijem jedan kratak, običan espreso a tokom popodneva volim da probam drugačije vrste kafe i recepte poput filter kafe" dodaje Fabio.

Kaže da je moka pot veoma dobar način da se kod kuće pripremi odličan espreso, posebno zbog toga što ovaj mali "aparat" sa sobom nosi i ritual pripreme kafe.

"U Beogradu sam probao i domaću kafu i veoma je ukusna. Ovo je drugačiji način da se pripremi kafa i svima preporučujem da probaju" poručuje Italijan.

Kaže da je u Italiji navika da se espreso popije brzo, stojeći za šankom, prije odlaska na posao.

Tokom popodneva, ako se nađe vrijeme, može se sjesti u kafić ili restoran sa prijateljima i uživati u kafi uz nešto slatko ili možda slano. Zna da van Italije ljudi provode više vremena ispijajući kafu i kaže da su ove "drugačije" navike dobre, kao i svaki način da se konzumira kafa.

Inače Fabio Doti radi u poznatoj kompaniji "Casa del Caffe Vergnano", prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije