Ex -Yu

Italijani sve češće prisvajaju Dalmaciju

Italijani sve češće prisvajaju Dalmaciju
Foto: Facebook | Italijani sve češće prisvajaju Dalmaciju

RIJEKA - Italijani sve češće prisvajajui Istru i Dalmaciju - jedan od mladića koji su postavili italijansku zastavu na Trsatu javno se predstavio i poručio da je Rijeka dio Italije.

Tri mladića su prošlog mjeseca postavili italijansku zastavu i objavili na Youtubeu video na kojem se ne vide najbolje njihova lica, a sada je jedan od njih na Facebook objavio jasnu fotografiju.

"Ja sam Roberto di Biaso i preuzimam odgovornost za ono što se dogodilo", piše mladić iz Lokorotonda iz regije Bari, koji u obraćanju spominje i veliku Italiju i "italijansku Rijeku".

On tvrdi da to "nije bio neprijateljski čin prema Hrvatima, već znatiželjan i avanturistički potez, koji će ostati upamćen i za sto godina", prenosi riječki "Novi list".

"Kao Italijan osjećam italijansku Rijeku, to je dio porodice koji je otet od nas. Više nećemo saginjati glavu pred istorijskim nepravdama", piše Di Biaso.

Incident sa italijanskom zastavom izazvao je osudu u Rijeci. Gradonačelnik Vojko Obersnel nazvao je to kukavičkim potezom i pozvao na "zaustavljanje opasnih ideja i polusvijeta koji bi svojatao tuđe teritorije".

Nedavno je i gradski vijećnik u Trstu Lorenco Đorđi naveo da su Istra, Kvarner i Dalmacija do Splita - italijanska područja.

On je na svojoj Facebook stranici objavio fotografiju, odnosno prenio objavu sa službene stranice Italijanskog pokreta iredentista, na kojoj se vidi "silueta Italije" na italijanskoj zastavi, s tim da se granice te ilustracije protežu sve do Boke kotorske u Crnoj Gori.

Đorđi je poručio da je to Italija i da se "ništa ne može smatrati gotovim dok se ne završi pravdom".

Sve je počelo prije nekiliko mjeseci kada je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na komemoraciji Dana sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici, održao u kome je "pripojio" Istru i Dalmaciju Italiji.

"Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine", rekao je Tajani.

On je bio jedan od osnivača stranke Forca Italija (Naprijed Italija), s kojom je Silvio Berluskoni četiri puta osvojio premijerski mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije