Ex -Yu

Ivanišević: Cilj NDH bio progon pravoslavnog stanovništva

Ivanišević: Cilj NDH bio progon pravoslavnog stanovništva
Foto: N.N. | Ivanišević: Cilj NDH bio progon pravoslavnog stanovništva
Srna

BEOGRAD - Prije 77 godina, 10. aprila 1941. godine, osnovana je Nezavisna Država Hrvatska (NDH), fašistička tvorevina u kojoj su svi Srbi bili stavljeni van zakona i izloženi opštem progonu, ubistvima i genocidu, a stradalo je 53 odosto srpskog stanovništva.

NDH je zauzimala područje današnje Hrvatske, BiH i Srema, koje su Hrvati proglasili svojim, nakon što je Treći rajh okupirao Kraljevinu Jugoslaviju, a već od prvih dana osnivanja počelo je masovno ubijanje srpskog stanovništva.

Neki od najužasnijih zločina bili su pokolj u glinskoj crkvi i ilindanski pokolji 1941. godine, kao i masakr u Drakuliću 7. februara 1942.

"Srbi su ubijani bez obzira na uzrast i pol svakog dana i na svakom mestu, u svojim kućama i na poslu, u pravoslavnim hramovima i školama, na ulicama, u logorima - za Srbe nije bilo mesta u toj državi", navodi za Srnu predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević.

Ivanišević naglašava da je sve što je NDH uradila Srbima, Jevrejima i pravoslavnim Romima bilo projektovano još početkom 20. vijeka.

"Hrvatski predvodnici, političke stranke i pokreti tada su već uveliko pravili programe kako da se reše Srba. U stvari, to je bio progon pravoslavnog stanovništva, a cilj Katoličke crkve je bio da se to stanovništvo ukloni", kaže Ivanišević.

On ističe da je od ukupne srpske populacije u Hrvatskoj ubijeno 53 odsto, a više od 200.000 pravoslavnih Srba prevedeno je u katoličku vjeru.

"Više od 90 odsto žrtava ubijeno je hladnim oružjem ili spaljeno, a u logorima ih je mnogo umrlo od izgladnjivanja i infektivnih bolesti. Ustaše su bile najkrvoločnije", navodi Ivanišević.

On napominje da je samo u logoru smrti Jasenovac ubijeno više od 700.000 Srba, 40.000 pravoslavih Roma, 25.000 Jevreja, 1.733 antifašista Hrvata i muslimana, 230 Roma katolika, te 112 Crnogoraca i šest Slovenaca.

Ivanišević smatra da su sramotna licitiranja o broju žrtava i ukazuje da ni od koga, osim od Srba, do sada nije traženo da preda spiskove svojih ubijenih da bi time zemlja koja je te zločine napravila - uvažila žrtve.

"Niko nije tražio ni za Aušvic niti za jedan logor u svetu da se znaju spiskovi stradalih, pobijenih Jevreja i pripadnika drugih naroda, pa da bude usvojeno da je Aušvic bio masovna grobnica. A od nas se za Jasenovac traže spiskovi, što je više nego suludo", ističe Ivanišević.

On podsjeća da knjige rođenih i umrlih nisu bili u posjedu države, već crkava, a budući da su svi pravoslavni hramovi i sva dokumentacija u njima uništeni - nije se znalo ni ko je rođen u kome mjestu, pa se nije moglo ni ući u trag o ubijenima.

"Javila se jedna gospođa, Cvijeta Jokić, koja nigdje nije našla podatke o svojoj tetki ubijenoj zajedno sa svoje petoro djece. Nestajala su čitava naselja i onda posle njih nije imao ko da to svedoči", objašnjava Ivanišević.

On navodi da je komandant sistema koncentracionih logora u NDH, među kojima je najveći bio Jasenovac, Vjekoslav Luburić rekao da su u Jasenovcu pobili više Srba nego što su to uradili Turci u srednjem vijeku.

"Ustaše su se hvalile da su pobile mnogo Srba, a hrvatski partizani i komunističko rukovodstvo gledali su da dokažu da je toga mnogo manje i da svedu na meru za koju su mislili da svet može da proguta, a da ne budu okarakterisani kao zločinački i genocidan narod", kaže Ivanišević.

On ističe da su gubici srpske nacije u Drugom svjetskom ratu iznosili 1.707.000 ubijenih, a da su u dokumentaciji poznata imena samo oko 392.000 ljudi.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije