Ex -Yu

Izbori u Hrvatskoj: Pristiže niz prijava zagrebačkoj komisiji

Izbori u Hrvatskoj: Pristiže niz prijava zagrebačkoj komisiji
Foto: Tanjug/AP/FOTO HINA/DAMIR SENCAR | Izbori u Hrvatskoj: Pristiže niz prijava zagrebačkoj komisiji

ZAGREB - U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori, a u zagrebačkoj izbornoj komisiji od početka izborne tišine do jutros u 10 sati dobili su niz prijava, prenosi portal Index.hr.

Najčešće su prijave zbog objava na društvenim mrežama, ali i zbog letaka u sandučićima i plakatima u neposrednoj blizini izbornih mjesta.

Pojedini građani u Zagrebu nisu dobili sve glasačke listiće, a iz izborne komisije su poručili da su poslali SMS poruke svim predsjednicima i potpredsjednicima biračkih odbora, u kojima izričito traže da biračima budu uručena sva četiri listića.

Pojedini građani su se žalili da im nisu uručeni svi listići. U Zagrebu postoje četiri listića - za gradonačelnika, skupštinu, veća gradskih četvrti i mesne odbore, a na pojedinim biračkim mjestima građane su pitali za šta žele da glasaju, pa su im dali samo dio listića.

U zagrebačkoj izbornoj komisiji za portal Index je rečeno da su neki birački odbori pogrešno shvatili da moraju da pitaju birače jer takvo uputstvo DIP-a postoji na nacionalnom nivou, gdje ima i manjinskih listi, ali ih u Zagrebu nema.

U zagrebačkoj izbornoj komisiji naglašavaju da se birači koji nisu glasali na svim listama, a to žele, mogu vratiti na izborno mjesto i glasati.

U Hrvatskoj su jutros otvorena biračka mjesta na lokalnim izborima, na kojima učestvuje više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

Na 6.572 biračka mjesta pravo glasa ima 3.660.000 građana.

Građani Hrvatske biraće opštinska vijeća i načelnike u 428 opština, gradska vijeća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije, i župane i županijske skupštine u 20 županija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije