Ex -Yu

Izborna noć u Hrvatskoj: HDZ slavi, iz SDP-a poručuju da su rezultati mogli biti bolji

Izborna noć u Hrvatskoj: HDZ slavi, iz SDP-a poručuju da su rezultati mogli biti bolji
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL | Objavljeni prvi nezvanični rezultati izbora u Hrvatskoj

ZAGREB – Na osnovu gotovo 65 odsto obrađenih biračkih mjesta, prema prvim nezvaničnim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva,na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj HDZ je osvojio 63 mandata u saboru, a SDP 42.

Domovinski pokret – 13, Most – 9, Možemo – 7, IDS – 4. Fokus – 2 i NP Sjever – 2 mandata, prenosi Tanjug.

Slavlje je počelo u izbornom štabu HDZ-a. Kako prenosi Index.hr, HDZ-ovci ne žele razgovarati o potencijalnim koalicionim partnerima koji im trebaju za sastavljanje nove vlade. O njima ne žele da govore čak ni nezvanično.

Uprkos lošijim rezultatima, SDP-ovci u svom štabu plešu i pjevaju, prenosi Index.hr.

"Rezultati su mogli biti bolji", rekao je za Index.hr Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a.

"Jedan dio birača Milanović je mobilizirao prema nama, ali i prema HDZ-u", dodao je on.

Izvijesno koje stranke će činiti novi sastav parlamenta

Nakon današnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, jedino izvijesno za sada je da će novi sastav parlamenta imati osam stranaka i koalicija.

To su HDZ, SDP, Domovinski pokret. Most, Možemo, Istarski demokratskii savez, Fokus, i NP Sever.

HDZ je relativni pobjednik ovih izbora, ali neće moći da formira novu vladu, dok u SDP kažu da im je cilj bio da ostanu najuticajnija opoziciona stranka spremna da formira vladu.

Predstoje razgovori, pregovori i dogovori o novoj parlamentarnoj većini, mada su u HDZ uvereni da će i u trećem mandatu u kontinuitetu ostati na vlasti, prenosi Tanjug.

Ukoliko do dogovora o formiranju nove vlade ne dođe, slijede novi izbori.

Božinović: HDZ sigurno ide prema trećem mandatu

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, visokopozicionirani član HDZ-a, izjavio je nakon objavljivanja prvih rezultata Državnog izbornog poverenstva, da HDZ sigurno ide prema trećem mandatu i vladi koju će voditi Andrej Plenković.

"Ovo je nešto što ide u smjeru kako smo gledali na prošlim izborima...  Ono što je meni posebno drago, uvijek se govorilo da HDZ-u ne odgovara velika izlaznost, a ovo je rekordna izlaznost", rekao je Božinović za RTL.

On je dodao da očekuje da će predsjednik Zoran Milanović dati mandat onome ko bude imao 76 mandata.

"Nije mu to bilo drago niti zadnji put učiniti, ali tolike opstrukcije ne očekujemo", rekao je Božinović, prenosi Jutarnji list.

Ostojić: HDZ nema podršku koju je očekivao

Potpredsjednik SDP Ranko Ostojić komentarisao je prve nezvanične rezultate Državnog izbornog povjerenstva i konstatovao da je cilj bio da ova stranka ostane najuticajnija opozicija spremna i da formira vladu.

Napominjući da treba imati u vidu odakle dolaze prvi prebrojani glasovi, a to je sa najmanjih biračkih mesta, Ostojić kaže da je očito da HDZ nema podršku građana kakvu je očekivao.

Komentarišući učešće predsednika države Zorana Milanovića, koji je nekada bio lider SDP, u izbornoj kampanji, Ostojić kaže da treba poštovati svakog ko je dao doprinos na rušenju HDZ-a.

O eventualnim postizbornim koalicijama, Ostojić kaže da treba biti dovoljno pametan i izabrati prave partnere, da su to prije svega stranke lijevog centra, ali ne isključuje i mogućnost razgovora sa strankom Most i Domovinskim pokretom.

Slavlje u štabu HDZ-a

U izbornom štabu HDZ-a sa oduševljenjem i skandiranjem "Pobjeda" dočekano je objavljivanje prvih rezultata današnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, prema kojima ta stranka vodi sa osvojenih 67 mandata.

Prema ovim rezultatima, SDP sa partnerima ima 41 mandat, Domovinski pokret 14, Most 9, IDS 4, Možemo 3, Fokus Republika tri i Sever dva mandata, saopštilo je Državno izborno povjerenstvo. Ovi rezultati su bazirani na uzorku od 28 odsto obrađenih biračkih mjesta.

Rezultate DIP-a kako se budu osvježavali podaci možete pratiti OVDJE.

Povezana vijest:

Izbori u Hrvatskoj: Objavljena finalna anketa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije