Ex -Yu

Izdat nalog za raspisivanje potjernice za Mamićem

Izdat nalog za raspisivanje potjernice za Mamićem
Foto: Ilustracija | Izdat nalog za raspisivanje potjernice za Mamićem

OSIJEK - Osječki Županijski sud izdao je nalog za raspisivanje poternice protiv bivšeg čelnika fudbalskog kluba "Dinamo" Zdravka Mamića, kome je sudsko vijeće tog suda 21. maja odredilo istražni zatvor, saznaje Hina.

Agencija navodi da će osiječki sud u ponedjeljak Ministarstvu pravosuđa dostaviti svu potrebnu dokumentaciju radi pokretanja postupka Mamićevog izručenja iz BiH.

Sudsko vijeće je 21. maja potvrdilo drugu optužnicu Uskoka protiv Zdravka Mamića i još šestorice optuženih, koje tužilaštvo tereti da su, u okviru zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 miliona kuna (oko 27 miliona evra), a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

Nakon što je sud u petak primio rješenje predsjednika Vrhovnog suda Ðure Seše, kojim je kao neosnovan odbijen zahtjev optuženika Maria Mamića i Nikija Artura Vuksana za izuzeće predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana u postupanju u ovom predmetu, stekli su se proceduralni uslovi da bude nastavljen rad po potvrđenoj optužnici, rekli su iz Županijskog suda.

Na osnovu prve, od ukupno tri Uskokove optužnice, Mamić je u junu prošle godine na osječkom sudu nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna (oko 15 i po miliona evra) iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši "Dinamov"direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota i menadžer Niki Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od decembra 2004. do decembra 2015. godine, ostale okrivljene organizovao u zločinačko udruženje i da su oni sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih kompanija, kao i ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 miliona kuna (oko 19 miliona evra).

U optužnici se tvrdi i da je "Dinamo" neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna evra, odnosno 55,8 miliona kuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije