Ex -Yu

Pratite nas na Google news

"Izjava Kitarovićeve o filmu General - brutalna provokacija"

"Izjava Kitarovićeve o filmu General - brutalna provokacija"
Foto: N.N. | "Izjava Kitarovićeve o filmu General - brutalna provokacija"
Srna

BEOGRAD - Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je brutalnom, ali očekivanom provokacijom izjavu predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je veoma emotivno doživjela premijeru filma "General" o životu hrvatskog generala Ante Gotovine, te istakao da nije riječ o nikakvom heroju, već ratnom zločincu.

"Mnogobrojne činjenice govore da Ante Gotovina nije nikakav heroj, već običan ratni zločinac čija je jedinica kojom je komandovao izvršila brojne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenciima u Krajini 1993. godine i zapadnokrajiškim opštinama", podsjetio je Linta. 

On je naveo da je Gotovina bio i istaknuti član udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa prvim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, čiji cilj bio nasilno protjerivanje srpskog naroda na područja Sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banije u zločinačkoj akciji "Oluja". 

"Drugostepeno vijeće Haškog tribunala je u novembru 2012. godine oslobodilo krivice Gotovinu, uprkos velikom broju materijalnih dokaza o zločinima koje je počinio. Haški tribunal je donošenjem oslobađajuće presude Gotovini potvrdio da je u suštini politički sud koji je osnovan da sudi Srbima, a oslobađa hrvatske, bošnjačke i albanske zločince", dodao je Linta. 

Linta smatra da je od vitalnog nacionalnog značaja da se snimi film o stradanju srpskog naroda u zločinačkoj akciji "Oluja", te da Vlada Srbije treba da obezbijedi sredstva da on bude snimljen u najskorije vrijeme, saopšteno je iz Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu. 

"Cilj filma je da prikaže pravu istinu o nasilnom protjerivanju srpskog naroda sa svojih vjekovnih područja, o ubijanju srpskih civila i ratnih zarobljenika, o masovnom bombardovanju krajiških gradova i kolone protjeranih Srba, o paljenju krajiških sela i gradova, o sistematskom pljačkanju, uništavanju i otimanju srpske imovine", naveo je Linta. 

On je dodao da je, osim toga, potrebno snimiti više filmova o protjerivanju srpskog naroda iz drugih područja današnje Hrvatske, kao i sa područja Federacije BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije