Ex -Yu

Izložba u staroj željezničkoj stanici Beograd privukla 5.000 posjetilaca

Izložba u staroj željezničkoj stanici Beograd privukla 5.000 posjetilaca
Foto: N.N. | Izložba u staroj željezničkoj stanici Beograd privukla 5.000 posjetilaca

BEOGRAD - Multimedijalnu izložbu infrastrukture u staroj željezničkoj stanici Beograd tokom prethodna dva dana posjetilo je oko 5 000 posjetilaca, saopštile su danas "Infrastrukture željeznice Srbije".

U staroj željezničkoj stanici Beograd bili su izloženi najsavremeni elektromotorni „Štadlerov" i ruski dizel-motorni voz, ali je veliku pažnju posetilaca izazvao „Plavi voz", a već od ranijih jutarnjih sati bilo je i redova da se uđe u izložbeni prostor stare željezničke stanice, navodi se u saopštenju.

Izložbu pod nazivom „Nastavljamo da pravimo dobre vesti" organizovalo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,

a otvorila je 2. jula potpredsjednica Vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović. 

Izložba je organizovana povodom obilježavanja  godinu dana rada srpske Vlade, a u njoj su učestvovale sve kompanije iz resora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na izložbi koja je sinoć završena predstavljeni su projekti, ljudi i mehanizacija koji danas grade Srbiju.

Od dejce, preko omladine, pa do najstarijih posetilaca, svi su željeli da uđu i slikaju se u salonima "Plavog voza" koje je nekada koristio Josip Broz Tito, ali i njegovi brojni gosti.

Prava atrakcija bila je virtuelna trodimenzionalna prezentacija željezničkih i drumskih gradilišta širom Srbije, kao i simulator prevrtanja automobila i "pijane naočare". 

U stanici su bili izloženi i čamac Lučke kapetanije i oprema za kontrolu plovidbe u vodnom saobraćaju, zatim valjci, bageri i druga mehanizacija za izgradnju puteva, kao i za rekonstrukciju pruga, ali i oprema koju koriste preduzeća u vazdušnom saobraćaju,  uključucjući i savremene dronove. Posjetioci izložbe mogli su i da na monitorima preko interneta direktno prate dešavanja u Kontroli letenja.

Deca su bila među najbrojnijim posjetiocima ove manifestacije, pa su iskoristila priliku da se u Dečijem kutku poigraji sa maketama vozova i drugim igračkama, ali i pišu i crtaju u prostoru koji je specijalno za njih bio osmišljen i uređen. Mališani su i veliku binu, postavljenu za svečano otvaranje izložbe, iskoristili kako bi plesali uz muziku koja je tokom čitava dva dana ispunjavala prostor stare željezničke stanice.

Za dame je posebno bila zanimljiva izložba radova i rukotvorina žena sa sela, koje su izrađene u okviru inicijative "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima".

Tokom trajanja manifestacije, šalteri na kojima su se do prije nekoliko dana prodavale željezničke vozne karte, bili su pretvoreni u informativne pultove za informacije iz domena institucija i javnih preduzeća građanima.

I najzad, po prvi put posjetioci su imali priliku da se na jednom mejstu puna dva dana druže sa železničarima, pilotima, putarima, kontrolorima leta, stjuardesama, šefovima lučkih kapetanija, inspektorima i drugima iz resora ovog Ministarstva, koji su se u svojim uniformama strpljivo slikali i odgovarali na pitanja brojnih posjetilaca.

Mnogi posjetioci pokazali su interesovanje i da se ovakva izložba produži ili ponovi, jer je ovo zaista bila jedinstvena prilika da se na jednom mjestu i to u staroj željezničkoj stanici predstavi infrastrukturi, saobraćajni i građevinski potencijal u Srbiji, navodi se u saopstenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije