Ex -Yu

Izraelski predsjednik u Jasenovcu: Moralna obaveza Hrvatske da se suoči s prošlošću

Izraelski predsjednik u Jasenovcu: Moralna obaveza Hrvatske da se suoči s prošlošću
Foto: Tanjug/AP | Izraelski predsjednik u Jasenovcu: Moralna obaveza Hrvatske je da se suoči s prošlošću

JASENOVAC - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom posjetila je danas spomen-područje Jasenovac, gdje je šef izraelske države poručio da je moralna obveza zvaničnog Zagreba da se suoči s prošlošću i ne ignoriše je.

"Svi imaju obvezu da se ne zaborave ubijeni, a ne da se donose zakoni koji narušavaju ono što su Nacisti i kolaboracionisti učinili", poručio je Rivlin, prenijela je regionalna N1 TV.

Dodao je da je potrebno čuti svjedočenja onih koji su preživjeli ovo, kako je rekao, jasenovačko mjesto užasa.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je poručila da Hrvatska duguje sjećanje svakom pojedincu stradalom u Holokaustu i istakla da vjeruje da je to najbolje činiti u tišini, iskrenim ljudskim poklonom žrtvi.

"Na ovom mjestu, podno jasenovačkog cvijeta, želim iskazati duboku tugu za sve žrtve holokausta u Hrvatskoj i žrtve kolaboracionističkog ustaškog režima toekom Drugog svjetskog rata koji je donio strašna stradanja jevrejskoj zajednici, ali i Srbima, Romima i Hrvatima i svima onima koju su smatrani neprijateljima režima onoga vremena. Već sam to učinila i na ovom mjestu stradanja, kao i u Jad Vašemu, Aušvicu i Muzeju Holokausta u Vašingtonu i sada ponovno izražavam najdublje suosjećanje sa stradanjem žrtava Holokausta porijeklom iz Hrvatske, članovima porodica i i potomcima onih kojih više nema", rekla je Kitarović.

Naglasila je da su se tom režimu suprotstavili mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost, svrstavši Hrvatsku na ravu stranu istorije.

Suprotstavili su mu se, dodala je, i mnogi hrvatski pravednici među narodima, koji su bili simbolom svijetla i hrabrosti u tami rata i zločina.

Na njihovoj hrabrosti veoma smo im zahvalni, rekla je Kitarović i još jednom osudila svaki totalitarni režim - nacizam, fašizam, komunizam.

Navela je i da je obrazovanje najsnažnije oružje protiv svakog oblika radikalne ideologije, podjela, mržnje i rasizma.

"Upravo zato najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava holokausta u koncentracijskom logoru Jasenovac, koje nisu utemeljene na istorijskim činjenicama i koriste se dnevno-političke svrhe ili pak za nametanje kolektivne krivice Hrvatskoj i hrvatskom narodu", poručila je, između ostalog, Kitarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije